En ungdom som håller i en ölburk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hittat kryphål” – i klippet hör du polisen om hur unga norrbottningar laddar ned falska e-legitimationer för att köpa tobak, alkohol och energidrycker. Genrebild. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Unga norrbottningar köper alkohol med falska e-leg

Uppdaterad
Publicerad

Falska e-legitimationer för att köpa tobak, energidryck och alkohol. Polisen i region Nord ser en ny trend och vill nu uppmärksamma föräldrar och butikspersonal.

Polisen i region Nord har haft ärenden i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Unga personer använder sig av falska e-legitimationer som kan laddas ned till mobiltelefonen.

– Det köps alkohol, energidryck och tobak. Det är brottsligt att använda en falsk identitetshandling, det rör sig om urkundsförfalskning, skriver polisen på sin hemsida.

Polis uppmärksammar föräldrar

Myndighetens budskap till föräldrarna är tydligt.

– Du som vårdnadshavare måste vara med och godkänna e-legitimationer till personer under 18 år. Har ditt barn en identitetshandling på sin mobil, som du inte har varit med och godkänt, ska du ifrågasätta det.

I ett förebyggande syfte har polisen varit i kontakt med butiker som har försäljningstillstånd av tobak och personal uppmanas att polisanmäla om brotten upptäcks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.