en tjej i mössa och dunjacka intervjuas, utsikt över vinterlandskap bakom

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De tre ungdomarna Anita Ali Asgar, Mabelle Hanna och Theodor Lennartsson fick under onsdagen se sitt experiment skjutas upp med raket från rymdbasen Esrange i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Ungdomarna om raketen i Kiruna: ”Ljudet, synen, röken – fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Att på nära håll få se en raketuppskjutning kan vara en oförglömlig upplevelse – men kanske är det ännu mer speciellt om man också har rymden som sitt största intresse och dessutom har fått skicka upp ett eget experiment med raketen.

– Ljudet, synen, röken. Helt fantastiskt, säger 17-åriga Anita Ali Asgar.

Under året som gått har gymnasieelever från hela Sverige tävlat med sina bästa rymdexperiment. Rymdforskarskolan utsåg det vinnande bidraget som tilldelats en mindre yta ombord på den raket som sköts upp från Esrange i Kiruna under onsdagen.

SSC: ”Begåvade ungdomar”

Det är statliga rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) som erbjuder platsen.

− Man ska verkligen inte underskatta vad dessa begåvade ungdomar kan åstadkomma med rätt verktyg. Här får de chansen att arbeta praktiskt medan vi lockar fler till vår spännande bransch, säger Stefan Krämer, projektledare på SSC.

Tre 17-åringar i vinnande laget

Årets vinnare är ett lag bestående av 17-åriga Anita Ali Asgar (Blackebergs gymnasium i Stockholm) samt jämnåriga Mabelle Hanna (Ållebergsgymnasiet i Falköping) och Theodor Lennartsson (Katedralskolan i Lund).

Experimentet går ut på att mäta kosmisk strålning med hjälp av en egenkonstruerad scintillationsräknare.

– Jag drömmer om att få jobba i rymdbranschen och därför är det så häftigt att redan i gymnasiet få skicka ett experiment till rymden, säger Anita Ali Asgar, som länge också drömt om att få besöka Esrange vid en uppskjutning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.