Förra året observerades fyra par och nio ensamma vitryggiga hackspettar i Norrbotten, och i Västerbotten observerades sex par och sex individer. Men med tanke på att de två nordligaste länen utgör en betydande del av Sveriges yta kan det finnas många fler.
– Det är ett stort mörkertal. Vi får in observationer från allmänheten titt som tätt, läget är förmodligen bättre än vad vi tror, säger Alexandra Lindmark på naturskyddsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Hoppas på en häckning
Under åren 2019-2020 föddes det många vitryggiga hackspettar i Ryssland och Finland, en del av dem kom till norra Sverige.
I Västerbotten skedde förra året tre häckningar. Förhoppningen från länsstyrelsen i Norrbotten och Norrbottens Ornitologiska Förening har varit att en häckning även ska ske i Norrbotten.
– Det kan mycket väl vara så att vi haft en häckning utan att vi vetat om det.
Allt mindre lövskog
Den vitryggiga hackspetten bygger sina bon genom att hacka hål i lövträd, ofta aspar, björkar eller alar, och i Sverige finns allt mindre av gammal lövskog.
I Mellansverige finns bättre förutsättningar för vitryggen än i norr, men där har nästan alla individer fötts upp i fångenskap och sedan placerats ut.
– Vi är jätteglada över en naturlig invandring, men det måste ske betydligt större insatser för att återskapa lövskog, säger Linda Petersson från projektet vitryggig hackspett på Naturskyddsföreningen.
I klippet får du följa med när SVT åkte ut till Skolskogen utanför Boden för att spana efter vitryggen tillsammans med Berth-Ove Lindström på Norrbottens Ornitologiska Förening.