Det är vid en nickelgruva i Sotkamo i norra Finland. En damm har brustit och hundratusentals kubikmeter förorenat vatten med tungmetaller har läckt ut.
Ett par kilometer från Talvivaaragruvan syns flera hektar död skog, illaluktande förgiftade vattendrag fyllda med farliga tungmetaller.
– Det är mycket allvarligt. Folk som bor i närheten av gruvan kan inte använda dricksvattnet eller äta fisken från sjöarna, säger Virpi Virolainen som är engagerad i nätverket ”Stoppa Talvivaara”.
Nickelgruvan Talvivaara ligger cirka tio mil från ryska gränsen i nordöstra Finland. Det är den största nickelgruvan i hela Europa och utvinna nickelmalmen är en komplicerad process.
Den sker i flera bassänger där tunga kemikalier används. De farliga restprodukterna samlas i 140 hektar stora fällningsbassänger.
En gummiduk brast för en månad sedan och hundratusentals kubikmeter förorerant vatten forsade rakt ut i naturen med tungmetaller som nickel och kadmium men också med radioaktivt uran.
– Vi hade gjort flera analyser och riskbedömningar men vi räknade inte med några akuta risker och läckan i dammen kom som en överraskning för oss, säger Harri Natunen platschef vid Talvivaaragruvan.
I Sydamerika används också metoden att utvinna nickel med hjälp av kemikalier men det här är första gången som man genomför det i det nordiska klimatet.
– Gruvan har bara varit här i Sotkamo i ett par år ännu men den är planerad att räcka i trettio år. Redan nu har vi de här utsläppen. Man kan bara föreställa sig hur det kommer att se ut efter 20-30 år, det blir rena mardrömmen, säger
Antti Lankinen som också är miljöaktivist och engagerad i nätverket ”Stop Talvivaara”.
Nu har myndigheterna stoppat gruvbrytningen under ett halvår framåt och det här blir kännbart för gruvföretaget som gått minus under hela sista året.
Och nu gör man också allt för att återställa förtroendet bland allmänheten för gruvbrytningen,
Juhani Mantsinen bor vid en sjö bara någon mil från gruvan. Han äger tio hektar mark. Enligt honomn är stora delar av sjön helt död och marken där han skulle sälja sina sjötomter är nu helt värdelös nu menar han.
– Jag är mycket ledsen över det som har hänt. Om jag som privatperson hade gjort något liknande hade jag blivit straffad för det. Men det stora gruvbolaget klarar sig trots vad de har ställt till med, säger Juhani Mantsinen.
– Vi ber naturligtvis om ursäkt för det som har hänt men vi är också beredda att kompensera för allt vi har ställt till med genom utsläppen, säger platschefen vid gruvan Harri Natunen.
Men Virpi och Anti som jobbar i nätverket ”Stop Talvivaara” nöjer sig inte med en ursäkt.
– Jag tycker att gruvan måste läggas ner. Det är drastiskt men effekterna av de nuvarande utsläppen kommer bara att öka under de kommmande åren. Jag tycker också att det här är fel väg att gå och att den här gruvboomen är ett överutnyttjande av naturen, säger Virpi Virulainen.