Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gunnar Westrin om uttrarna i Råneå i klippet.

I centrala Råneå trivs uttrarna – se när de isbadar i älven

Uppdaterad
Publicerad

Uttern klassas som nära hotad av Världsnaturfonden, men mitt centrala i Råneå finns det gott om uttrar.

Vid Råneåälven strand har naturfotografen och fiskeprofilen Gunnar Westrin spenderat morgonen med att spana ner mot älven.

– Helt fantastiskt. Jag har sett en utter som har fiskat och jag har stått och tittat på den i ett par timmar. Vi har sett två stycken och ibland ända upp till fyra. Och en liten unge har vi sett också, så det är fantastiskt, säger han.

Uttertät älv

1985 gjordes en inventering av utter i Råneälven. Då hittade man ett femtontal på en sträcka av 22-23 mil vilket gjorde det till Sveriges uttertätaste älv.

I dag finns det fem individer bara i centrala Råneå.

– Vi ser de ganska ofta den här årstiden när det är lite öppet så här på älven så trivs de. För ett tag sedan var de tre och det är det mesta jag har sett i år, säger Jeanette Gawelin som bor vid älven.

Nära hotad

Det finns cirka 2 000 uttrar i Sverige och den klassas som nära hotad. En analys av döda uttrar som gjordes av Naturhistoriska museet med stöd av Världsnaturfonden visade att den troligaste anledningen till att uttrarna blivit så få var höga halter av miljögifter.

En annan fara för uttern är påkörningar då uttern ogärna simmar under broar utan ofta väljer landvägen. I Råneå tog Gunnar Westrin saken i egna händer för att skydda uttrarna från trafikdöden.

– Det har ju varit några uttrar som har gått åt på broarna här. Uttern vill ju gärna pinka in sitt revir och det är viktigt för dem att göra det på den högsta punkten och då blir det på bron. Och då tänkte jag att jag sätter upp en varningsskylt med en utter på. Efter att ha bråkat eller ringt till kommunen i två år så köpte jag skylten själv och satte upp den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.