Psykiatrin i Sunderbyn gick under fredagen upp i stabsläge på grund av platsbrist. Personalen anser att situationen är ”katastrofal” och kräver att psykiatrichefen sparkas. Foto: SVT

Efter avgångskravet: Psykiatrichefen i Norrbotten slutar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetssituationen inom psykiatrin i Norrbotten är ansträngd. Nu slutar divisionschefen Pernilla Nordkvist – det efter att 98 läkare och annan personal inom vuxenpsykiatrin krävt hennes avgång.

Under måndagen kom beskedet att psykiatrin i Norrbotten tvingas gå in i stabsläge på grund av platsbrist – samtidigt var det tänkt att slutenvårdspsykiatrin i Piteå skulle stängas den 1 oktober, och patienter flyttas till Sunderby sjukhus.

Enligt Piteå tidningen har dock Region Norrbotten valt att skjuta upp nedläggningen efter beslutet om stabsläge.

I en skrivelse som SVT Nyheter Norrbotten tagit del av beskriver 98 läkare och annan personal inom vuxenpsykiatrin situationen som ”katastrofal” och kräver divisionschefen Pernilla Nordkvists avgång.

Divisionschefen avgår

Under tisdag eftermiddag meddelade Region Norrbotten att Pernilla Nordkvist valt att gå.

– Vi är inne i ett stort förändringsarbete och hela processen har varit omgiven av synpunkter och hårt tryck i bland annat sociala medier, inte bara riktat mot mig i min yrkesroll utan också mig som person. Jag har försökt hantera det i både yrkesliv och privat men det är svårt att separera rollerna, säger hon i ett pressmeddelande.

Vårdpersonalen som står bakom skrivelsen anser att patientsäkerheten och arbetsmiljön står hotad ”som en direkt följd av bristande ledarskap”, och att förtroendet för Pernilla Nordkvist är ”oåterkalleligt förbrukat”.

– Min samlade bedömning är att det inte längre är möjligt att fortsätta i den här rollen och det har jag nu meddelat regiondirektören, säger Pernilla Nordkvist.

Förtroendet ”oåterkalleligt förbrukat”

En av de som undertecknat skrivelsen är överläkaren Markus Boman.

– Det skickar väldigt allvarliga signaler att man först stänger en avdelning sen plötsligt öppnar man den igen för att det inte att ersätta den med en annan, säger han och fortsätter:

– Det blir så här när man bara skickar påbud nedåt och inte lyssnar på läkarna.

SVT Nyheter Norrbotten söker Pernilla Nordkvist och regiondirektör Ulrika Sundquist för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.