Glory, hennes man Jeffrey och de tre döttrarna fotade utomhus med snö i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glory, hennes man Jeffrey och de tre döttrarna hotas av utvisning efter tio år i Norrbotten. Foto: Erica Olofsson/SVT

Har jobbat flera år på boendet i Boden – nu ska Glory utvisas och ersättas av spansk personal

Uppdaterad
Publicerad

Boden kämpar med att få personal till bristyrken inom vården. För att lösa det anställer man tillfällig personal från Spanien – samtidigt som flera etablerade skattebetalare med fasta jobb i kommunen utvisas.

Glory Emovuon och hennes man Jeffrey Akue Elenbalu från Nigeria är två nya exempel.

Bodens kommun behöver 5 000 nya invånare för att klara industriomställningen. En på förhand stor utmaning som blivit ännu tuffare sedan flera vårdanställda ska utvisas från Harads.

Familjen kom till Sverige från Nigeria som asylsökande 2013. Deras process har varit lång och familjen har efter nekad asyl ansökt om ett spårbyte för arbetstillstånd. Det har man gjort för att bägge föräldrarna har fast arbete i Boden.

Glory: ”Vi har hela vårt liv här”

Efter den tio år långa processen så riskerar de nu utvisning då Migrationsverket också nekar arbetstillstånd. Myndigheten anser att familjen, under en period, har uppehållit sig illegalt i landet.

Familjen har fått tillstånd att bo och arbeta tillfälligt i Sverige. Men i ett senare skede fick de veta att de borde ha lämnat Sverige och att de nu vistats illegalt utan att de själva vetat om det.

– Det är hemskt. Vi har hela vårt liv här. Jag och min man har fasta jobb sedan flera år tillbaka och en av våra döttrar är född här. Våra tre barn har ingen koppling till Nigeria, säger Glory Emovuon.

Maken Jeffrey är takläggare sedan fyra år och trivs med sitt jobb. Ett arbete som också ser ut att bli ett bristyrke i den stora industriomställningen som pågår runt om i Norrbotten.

Ersätts av spansk personal

Glory har jobbat fyra år inom äldreomsorgen på Erikslundens demensboende. Ett boende som nu måste ta in nio undersköterskor från Spanien för att klara sitt uppdrag i sommar.

Men först måste den spanska personalen läsa svenska på distans i fyra månader. Samtidigt ska Glory, som redan kan sitt jobb, utvisas.

– Jag älskar mitt jobb och jag vill bo med min familj i Boden resten av våra liv, säger hon.

I videon berättar familjen om livet de skapat i Boden under tio års tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.