Kung David-figur med harpa bredvid kyrkoherden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kyrkoherden visa upp en skulptur som räddades från kyrkobranden. Foto: Filip Hannu/SVT

Värdefull skulptur från 1600-talet räddades från lågorna

Uppdaterad
Publicerad

Hietaniemi kyrka utanför Övertorneå brann ner till grunden. Men brandmännen lyckades rädda flera värdefulla föremål som församlingen nu har börjat gå igenom.

Larmet om branden i kyrkan kom vid tretiden natten mot tisdag. Räddningstjänsten kunde konstatera redan innan de var framme att det skulle bli svårt att rädda träkyrkan då de såg skenet från lågorna på flera mils avstånd.

Kyrkan från 1700-talet brann ner till grunden. Men flera föremål – allt från sockar gjorda av syföreningen till nydöpta barn, till kulturminnen från 1600-talet – lyckades brandmännen rädda.

– Jag blir alldeles rörd när jag tänker på jobbet de har gjort mitt under pågående brand. Det är helt otroligt och jag förstår inte att de lyckades rädda sådana saker, säger kyrkoherden Heli Pruikkonen.

Framtiden oviss för kyrkan

Under fredagen startade arbetet med att gå igenom objekten som kunde räddas. Dessutom pågår samtal med länsstyrelsen om framtiden för själva kyrkan och kyrkogården, då det är kulturmärkt.

Det kan finnas möjlighet att bygga upp allt igen, men om det blir aktuellt får framtiden utvisa.

I klippet ovan får du se Kung David med harpan från 1600-talet som räddades från lågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.