Det är stora skillnader i landet, visar granskningen. På vissa håll, som på Gotland, i Blekinge, Hallands och Kalmar län, är vårdplatsläget gott. Men i Norrbottens län hålls bara 69 procent av de fastställda vårdplatserna på Sunderby sjukhus öppna. Storstadslänen som Stockholm och Västra Götaland har också stora andelar stängda vårdplatser.
Totalt sett hålls 2 600 platser stängda, enligt tidningen. Orsaken är bristen på sjuksköterskor och annan personal. Landstingen har bestämt sig för att göra sig kvitt beroendet av hyrpersonal, och det medför i stället att vården inte kan hållas öppen på samma nivå som planerat.
–Vi har fått stänga vårdplatser på grund av att vi inte hyr in sjuksköterskor längre, säger Jonas Thörnqvist, biträdande regiondirektör i Norrbotten till Dagens Medicin.
I Göteborg har Sahlgrenska universitetssjukhuset stora problem med att anställa och behålla sjuksköterskor. Det leder till överfulla avdelningar som gör att patienter riskerar att dö under vårdtiden, enligt överläkaren Jan Brun. Men det är ännu värre att låta patienterna vara kvar på akuten, tycker han.
–Vi får dagligen välja mellan pest eller kolera, säger Jan Brun till Dagens Medicin.
Vårdplatser
87 procent av vårdplatserna i hela landet är öppna, men 13 procent, eller 2 600, hålls stängda. I Norrbotten är andelen på Sunderby sjukhus 69 procent öppna platser. I Stockholm ligger andelen på 80 procent, i Västra Götaland på 83 procent och Skåne 85 procent på de stora lasaretten.
Källa: Dagens Medicin