Den varg som sköts var en finsk-rysk varg som betraktas som värdefull för att säkra den svenska vargstammen på ett genetiskt gynnsamt sätt. Det innebär att samebyar tilldelas medel av staten för att kunna skydda sina renar från vargarna. Totalt handlar det om 8,7 miljoner kronor, varav en del redan betalts ut.
Grovt fel
Enligt miljöåklagare Åse Schoultz har de tjänstemän som fattade beslut om skyddsjakt gjort det med för dåligt underlag, och de är nu misstänkta för grovt tjänstefel.
– Både underlaget och beslutet om skyddsjakt är undermåliga och har inte följt de lagkrav som gäller. Till det kommer att statliga pengar som samebyarna fått för att skydda sinar rena och för att Sverige ska få en genetiskt stark vargstam gått förlorade. Det gör att jag bedömer brottet som grovt.
Sköts i fel län
Förhoppningen var att den nu skjutna vargen skulle ha observerats i fyra månader i Sverige, för att då ha klarat karantänsbestämmelser för bland annat rabies, och därmed gått att flytta från Västerbotten till Mellansverige. Det fattades en kortare tid för att uppnå dessa fyra månader, och då tog de två tjänstemännen i Västerbotten beslutet om skyddsjakt.
Ett jaktteam kallades in och vargen sköts med hjälp av helikopter – men den sköts inte i Västerbotten i angivet område, utan fem kilometer in i Norrbottens län. Jaktledaren är nu misstänkt för grovt jaktbrott.