• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

en bild på små griskultingar som diar sin mamma, och en bild på en äldre man som håller biogödsel i sin öppna hand. Han är klädd i en blå jacka med en grågrön väst utanpå, han är vithårig och ler mot kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du grisbonden Mikael Hugoson berätta om sin unika anläggning som av grisarnas avföring gör biogödsel i pelletsform. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Grisbajs förädlas till biogödsel på världsunik anläggning i Alvik

Uppdaterad
Publicerad

I en unik anläggning i Alvik utanför Luleå förädlas nu bajs från gårdens grisar till biogödsel i pelletsform.

– Vi är först i världen med en sådan här anläggning, säger grisboenden Mikael Hugoson.

Den stora grisuppfödningen har gjort sig självförsörjande på el och värme och nu slipper man även en massa transporter som sparar både pengar och miljö.

– Idén föddes för åtta år sedan när jag såg gödselbilarna åka fram och tillbaka från gården med gödsel. Det var enorma kostnader och otroligt irriterande, någonting måste man väl kunna använda det till tänkte jag, säger Mikael Hugoson.

Satsning på en ny anläggning för att förädla biogödsel har kostat 80 miljoner kronor och har tagit ett år att bygga.

– En del frågar mig om jag är riktigt klok, men det vet jag inte, säger Mikael Hugoson och skrattar.

Så fungerar anläggningen

Hur har anläggningen finansierats?

– Vi har fått 20 miljoner i stöd från länsstyrelsen, så 60 miljoner netto blir det. Men med det priserna på produkten så skulle jag säga en payoff-tid på cirka tre år, säger Mikael Hugoson.

Den nya rötrestanläggningen tar vara på en restprodukt från biogasanläggningen och omsätter den till biogödsel som kommer att användas i den egna spannmålsproduktionen, men även säljas.

Gödslet är i pelletsform och innehåller mindre vatten än konventionell gödsel och inga gifter.

I klippet berättar Mikael Hugoson hur processen går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.