-Vattenfall betalade för mycket för Nuon med tanke på hur marknaderna sedan utvecklades, säger Vattenfallchefen Øystein Løseth med hänvisning till den senaste veckans kritik, framför allt i SvD, mot den nederländska affären 2009.
Väldigt få kunde då ana det kraftiga prisfall på el som sedan skedde, resonerar Løseth. Ironiskt nog satt han då, 2009, som högste chef på Nuon och pressade det mesta ur svenskarna.
Netto betalade Vattenfall 89 miljarder kronor för Nuon. Bolaget är fortfarande inte slutbetalt, men redan har Vattenfall tvingats skriva ner värdet med hissnande 15 miljarder kronor. Om det räcker återstår att se.
-Det får framtiden utvisa, säger Løseth till TT.
-Själva driften av Nuon går bra, fortsätter han.
Vidlyftiga äventyr
Vattenfalls vidlyftiga Europaäventyr har inte bara handlat om jätteaffären i Holland. Den tyska kärnkraften har också kostat på, framför allt sedan politikerna bestämde sig för att avveckla kärnkraften. Tio miljarder kronor har Vattenfall skrivit ner värdet med.
Det har sammantaget lett till att Vattenfalls finanser blev pressade med stora försäljningar av såväl polska, finska och belgiska verksamheter som följd. Till och med ända bort i Liberia har vattenfall lyckats förlora 1,3 miljarder kronor, i samband med avvecklingen av ett biomassaprojekt man hade satsat i. Och mer försäljningar lär komma för att snygga till Vattenfalls stora skuldberg.
-Jag utesluter inte att mer kommer att säljas ut, säger Løseth.
Pressade elpriser
Men, trots motgångarna, är han ändå nöjd med 2012 års resultat. Rensat för diverse engångsposter och sålda verksamheter blev rörelsevinsten nästan lika hög som året före. Och med hjälp av den sänkta bolagsskatten ökade vinsten efter skatt rejält och ägaren staten får 6,8 miljarder kronor i utdelning.
Det som i grunden pressar Vattenfall, och som gjort Nuon-affären till fiasko, är de pressade elpriserna. Vattenfall sålde rekordmycket el i Sverige i fjol, men priset rasade och påverkade helårsresultatet negativt med 5,5 miljarder kronor jämfört med året före. Och Løseth ser inget slut på den prisresan de närmaste åren.
Tvärtom, Vattenfall har prissäkrat sina elleveranser på en allt lägre nivå.
Josefsson, Olofsson och Løseth
2009 köpte statliga Vattenfall nederländska energibolaget Nuon för 104 miljarder kronor. Vattenfall övertog även kassan på 15 miljarder, så netto kostade Nuon 89 miljarder kronor.
Hittills har Vattenfall tvingats skriva ner värdet på Nuon med 15 miljarder kronor.
Chef för Vattenfall var då Lars G Josefsson. Maud Olofsson var i egenskap av näringsminister den som ytterst godkände affären.
Vattenfalls nuvarande koncernchef Øystein Løseth var då vd för Nuon.
Källa: Vattenfall (TT)