Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Niklas Hallenbo och Roger Söderström från sportfiskeklubben Börstingen om vattenprojektet i Boden där Lule älv ska tappas på 2 000 liter i sekunden. Foto: Micke Nyberg/SVT

Sportfiskeklubben Börstingen oroade över vattenprojektet i Boden

Publicerad

Sportfiskeklubben Börstingens medlemmar känner oro inför miljöeffekterna när Bodens kommun vill leda bort stora vattenmängder från Lule älv. Men styrelsen menar att det helt och hållet handlar om hur – och var anläggningen placeras.

I samrådsmaterialet slår Bodens kommun fast att bortledande av vatten (2 000 liter per sekund) kommer att innebära miljöeffekter för fiskar, djur och växtliv i direkt anslutning till uttagspunkten, som ska vara uppströms älven från Bodsvedjans avloppsreningsverk.

Och det på grund av ändrade strömningsförhållanden.

”En viss oro inom föreningen”

Miljöeffekterna ska utredas vidare inom ramen för en miljökonsekvensbeskrivning och även alternativa lokaliseringar och utformningar ska analyseras.

– Det finns en viss oro inom vår förening och risken är att vattenlevande djur och fiskar kommer att följa med när vattnet sugs ut. Det är ingen tvekan om det. Men det hänger på hur den här anläggningen byggs. Om det blir en smart lösning kan säkert miljöeffekterna minimeras, säger SFK Börstingens vice ordförande, Roger Söderström.

”Ganska liten mängd vatten”

Sportfiskeklubbens styrelse är medveten om att det är stora mängder vatten som ska ledas från älven för att klara kraven på industrivatten vid fossilfri tillverkning.

– Det kan låta som väldigt mycket vatten, två kubikmeter i sekunden, men det är ändå en ganska liten mängd som ska tas ut om man jämför med älvens medelvattenflöde, säger Roger Söderström.

Den tredje juni är den sista dagen att lämna in formella synpunkter på vattenprojektet. SFK Börstingen är en av de som kommer lägga fram sina åsikter om det framtida uttaget av älvsvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.