Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de gamla bilarna och bilveteranerna i videon ovan. Foto: Nanna von Essen

Veteranbilsträffen lockar ungdomar – ”Design före funktion”

Uppdaterad
Publicerad

På scenen alldeles intill testas högtalare och låtar, stundtals i så hög volym att det inte går att höra vad någon säger. Men det stoppar inte veteranbilsträffen från att äga rum på trekantsparkeringen i Luleå.

Med Putte i parken som fond har parkeringen som under några timmar förvandlats till utställningsplats, lockat allt från de yngsta till det 85-åriga proffset Sten Carlsten som varit intresserad av bilar i 67 år.

Norrbottens motorhistoriker Norrbottenssektionen står bakom eventet. Ett av fordonen som visas upp är en buss som ägs av Luleå lokaltrafik och förvaltas av Nmh. Bakom ratten till just denna buss, en Scania vabis (Capitol) från 1957, sitter chauffören Dick Sandberg.

– Jag älskar historia, säger han.

På bilträffen är också festivalbesökaren Manuela Rieger som tidigare jobbat inom bilindustrin.

– Jag tycker det är coolt att se hur långt vi har kommit med motorerna, och hur gammal design ibland kommer tillbaka, säger Manuela Rieger.

Se de gamla bilarna och bilveteranerna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.