Skolan kommer att ligga ett stenkast från Länsstyrelsen och ingår i Lärandegruppen där koncernen samlat sina förskolor, grund- och gymnasieskolor.
Men man kommer inte att bygga en egen gård som kommunala naturbruksprogram i regel har, utan man kommer att hyra in sig externt när det gäller undervisning som rör trav och hästar.
– Vi ser det som ett mervärde för eleverna. I den del där det är möjligt att arbeta i partnerskap ser vi det som en fördel. Eleverna ska ju sedan ut på arbetsmarknaden, säger Mikael Karlsson.
Kommunala skolpengen – en stor intäktskälla
I en granskning som SVT gjorde under våren framgår att de fyra största skolkoncernerna tillsammans tjänade drygt 1,3 miljarder kronor det senaste året. Där ingår inte Realgymnasiet, men gemensamt för alla friskolor är att den största delen av intäkterna kommer från den skolpeng som kommunerna är skyldiga att betala ut, och som i sin tur baseras på de kostnader kommunerna har för sina skolor.
– Jag ser stora framtida behov inom förskola, grundskola, gymnasium och yrkeshögskola. Sen om det är vi eller någon annan som mättar det behovet får framtiden utvisa, säger Mikael Karlsson.
I videon hör ni Lärandegruppens VD Mikael Karlsson om skälet till etableringen i Luleå och om de vinster skolkoncernen gör.