• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SVT:s meteorolog: ”Kan bli kämpigt i Kirunaområdet” Foto: SVT/TT

Höstens första snövarning i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Flingorna faller i norra Norrland och SMHI har utfärdat höstens första klass 1-varning för snöfall.

Kyligare väder är på väg även i söder och utsikterna till en brittsommar ser dystra ut.

På söndagseftermiddagen började snön falla i Norrbottens inland och snöandet ska fortsätta under kvällen, natten och en bit in på måndagen. Det är inte höstens första snöfall, men det är första gången det beräknas komma sådana mängder att SMHI:s kriterier för klass 1-varning uppfylls.

-Under natten kan det komma två till fem centimeter och under måndagen ytterligare fem till tio centimeter, säger Ibrahim al-Mausawe, meteorolog vid SMHI.

Omslag till kyligare väder

Under de följande dagarna råder höstrusk och ostadigt väder med en hel del regn.

-Även under tisdagen kan delar av Norrland få snöfall och på onsdag kan det snöa i Dalafjällen. Generellt är det omslag till kyligare väder, säger Ibrahim al-Mausawe.

Nästa måndag, den 7 oktober, är det Birgittadagen och varma dagar i början av oktober brukar kallas för brittsommar. Men den som hoppas på sommarens återkomst får vänta förgäves. SMHI:s prognos för nästa måndag visar ensiffriga temperaturer för hela landet, utom i Götaland där det som mest kan bli uppåt tio plusgrader mitt på dagen.

Prognoserna för den kommande helgen är dock mycket osäkra, understryker Ibrahim al-Mausawe.

-Den ena modellen visar högtryck, kallt och minusgrader och den andra modellen visar regn och blåst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.