Fler än 1500 ungdomar har fått hjälp av projektet. Foto: Sophie Olsson Rahlén

1 500 ungdomar har fått hjälp i stort skolprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde elev avslutade gymnasiet utan examen förra året. Utan fullständiga gymnasiebetyg ökar risken för psykisk ohälsa, utanförskap och arbetslöshet. För att minska skolfrånvaron och avhoppen har fem län och ett trettiotal kommuner i östra mellansverige arbetat i projektet #jagmed under tre år.

Under projektets gång har närvaron ökat på skolorna och många ungdomar har kommit tillbaka i studier eller arbete.

– Många som har fått hjälp berättar att framtidstron har kommit tillbaka. Mitt favoritcitat är ”Ni har inte räddat mitt liv, men mitt skolliv”, det är fantastiskt, säger Laila Berglund projektledare för #jagmed i Örebro län.

Ungdomen i centrum

Projektet har till stor del finansierats av EU och är en samverkan mellan Regionförbundet Sörmland, region Örebro län, region Västmanland, region Östergötland, region Uppsala och region Västmanland. Över 1500 ungdomar i ett trettiotal kommuner har fått stöd.

– Nummer ett är att vi har jobbat med ungdomen i centrum och tagit reda på vad just ”du” behöver, gemensamt för delprojekten är också att skolorna har arbetat fram nya frånvarorutiner där det är tydligt vem som gör vad och att insatser sätts in i ett tidigt skede.

Laila Berglund, länsprojektledare #jagmed Foto: Sophie Olsson Rahlén

Skolmisslyckanden bakom

Hon menar att ingen ungdom egentligen vill vara hemma från skolan. Ofta finns skolmisslyckanden bakom och det är vanligt med dåliga relationer till vuxna på skolan. Stökig skolmiljö, mobbning, psykisk ohälsa och dåligt stöd hemifrån är andra orsaker till hög frånvaro.

– Det gemensamma är att de inte mår bra av att inte vara i skolan och det kan leda till psykisk ohälsa, utanförskap och arbetslöshet, säger Laila Berglund.

Ska sprida resultaten

I slutet av december tar projektet slut, men samarbetet mellan regionerna fortsätter.

-  Vi har många fina resultat och konkreta metoder som ska ut till fler kommuner och skolor under nästa år, säger Laila Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.