Man i bar överkropp med pistol i byxlinningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Örebro Tingsrätt kom fram till domen och se bilder från förundersökningen i klippet. Foto: Polisens förundersökning

20-åring döms för anstiftan till mordet vid Mellringeskolan i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

En av de två unga män som misstänkts för inblandning i mordet på en 29-årig man, som sköts till döds vid Mellringeskolan i Örebro förra sommaren, frias från mordmisstankarna, men döms till anstiftan. Den medåtalade mannen frias.

Det var i juli förra året som en 29-årig man sköts till döds vid Mellringeskolan i Örebro. Månaden därpå greps en 20-årig man misstänkt för dödsskjutningen. Även en 19-årig man misstänktes för medhjälp till mord, grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling.

Frias från mordanklagelserna

Under tisdagen meddelade tingsrätten att 20-åringen, som åtalades för att ha utfört mordet, döms till anstiftan samt grovt vapenbrott.

Enligt domen finns det flera indicier som pekar på att 20-åringen också är skytten, men att det inte går att fastställa eftersom hans berättelse kan förklara åklagarens version av vad som hänt.

Den andra mannen frias från anklagelser. Det framgår dock att han befunnit sig i området vid tiden för mordet och att han haft kontakt med 20-åringen, som han är barndomsvän med.

I domen står det att det är bekräftat att han på något sätt var inblandad i mordet, men att det inte går att fastställa på vilket sätt.

Kopplingar till Foxtrot-konflikt

Den mördade mannen och hans kumpan var på platsen för att utföra en narkotikaaffär. I chattar menar polisen att det framgår hur de hade kontakt med en nu mördad ledargestalt ur Foxtrot-nätverket, som hade styrt upp affären.

Den man som nu frikänns avtjänar redan ett livstids fängelsestraff för ett mord på en gängmedlem i Stockholm. Enligt polisens utredning skulle mordet ha utförts på uppdrag av Dalen-nätverket.

SVT Örebro har sökt 20-åringens advokat som inte har varit anträffbar.

Åklagaren Anna Maria Larsson med ljust uppsatt hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren om tisdagens dom. Foto: SVT, Pavel Koubek/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.