33 specialistsjuksköterskor jobbar med intensivvården på IVA i Örebro. Ifjol arbetade de tillsammans 250 övertidspass för att platserna på avdelningen skulle kunna hållas öppna.
– Det skapar en otrolig stress. Vi vet till exempel inte om vi kommer vara lediga till helgen eller blir beordrade att jobba, säger specialistsjuksköterskan Hanna Persson.
– Vi kan dessutom gå dubbelpass och starta klockan 14 och sluta 07.30, alltså jobba både kvälls- och nattpass.
En fjärdedel saknas
Enligt Hanna Persson saknas sju till tio specialistsjuksköterskor på avdelningen i dagsläget och framtiden ser mörk ut.
– Få utbildar sig till specialistsjuksköterska inom intensivvård. Sjukhusdirektören säger att det här är tillfälligt och att det kommer en kull med sjuksköterskor, men det är inte sant. Kullen hon pratar om är två personer som börjar i höst. Samtidigt har vi pensionsavgångar, så det blir plus minus noll.
Kommer saknas bemanning i flera år
Det finns även mer långsiktiga problem. När den nya sjukhusdelen öppnar 2021 tillkommer två till fyra intensivvårdsplatser.
– Jag vet att det inte kommer finnas bemanning till det på många år.
Även patientsäkerheten hotas, menar hon. När IVA på USÖ inte kan ta emot patienter skickas de antingen för intensivvård inom länet, långväga till Västerås, Uppsala och Stockholm eller placeras på en vanlig avdelning.
– Varje transport är en risk, även korta eftersom intensivvården upphör just då. Det blir patienterna som drabbas.
Ingen lösning i sikte
Problemen har pågått under flera år, men intensifierats de senaste två åren. Flera personer har sagt upp sig, bland annat på grund av arbetstiderna. Brevet som de kvarvarande skrivit har de inte fått respons på.
– Nej, inte ett ljud. Inte på vårt brev.
Har ledningen kommit med något förslag på lösning?
– Nej. Förhoppningen är att de ska förstå allvaret. Vi sitter inte på lösningen att få hit fler intensivvårdssjuksköterskor eller få de som finns att stanna.