Kraftvärmeverken kan beordras att producera mer el: ”Då får vi elda fossil olja”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kraftnät har flaggat för att de kan tvingas stänga av elen i vinter om så kallad effektbrist uppstår. Men om kraftvärmeverken ökar sin elproduktion skulle bristen kunna minskas – och det finns politiska förslag om att kunna beordra detta. Det kan i så fall leda till ökade utsläpp.

– Då är det fossilt än så länge, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Inför valet föreslog Moderaterna att Svenska kraftnät ska kunna beordra större elproduktion på landets kraftvärmeverk för att Sverige ska klara energiförsörjningen.

Enligt Magnus Eklind, produktionschef på Karlskoga energi och miljö, finns det möjlighet att producera mer el om man skulle bli beordrad. I så fall handlar det om att elda mer bioolja i de pannor som vanligtvis används när det är som kallast och de ordinarie pannorna inte orkar med.

Prischocken i Örebro län

– Det finns lägen där vi hamnar i att priset på bioolja kontra spotpriset på el gör att vi inte prioriterar el. Då skulle ett stöd eller motköp från Svenska kraftnät kunna påverka oss, där finns det lite kapacitet till och då kan staten trygga den produktionen, säger han.

Eon: Fossil olja i reservpannorna

Även hos Eon på Åbyverket i Örebro är det reservpannorna som skulle kunna användas om man blir beordrad att producera mer el. Men hos Eon används fossil olja i reservpannorna.

– Skulle vi bli beordrade finns det möjlighet att starta reservproduktion i en reservpanna. Det kan ske om det inryms inom de drifttimmar vi har i miljötillståndet. Men då är det fossilt än så länge, vi ska ställa om den till biobränsle men det är ännu inte gjort. Det är klart 2025, säger Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon.

Moderaternas energipolitiska talesperson, Carl-Oskar Bohlin, avböjer intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet