Pulsklockor Foto: Anders Nord / SVT

Stegräknare får elever att känna sig tjocka

Uppdaterad
Publicerad

Stegräknare och kalorimätare kan få unga att känna sig utsatta och övervakade även om tekniken är till för att stimulera fysisk träning. Det visar en ny studie som publiceras idag i den internationella vetenskapliga tidskriften Sport, Education and Society.

– Att ständigt jämföras med sina kamrater gör att ungdomarna känner sig utsatta. När de inte når de uppsatta målen mår de dåligt, säger Mikael Quennerstedt professor i idrottsvetenskap vid Örebro universitet.

Mikael Quennerstedt professor i idrottsvetenskap Örebro universitet Foto: Anders Nord / SVT

Han står bakom en studie gjord på 100 engelska skolungdomar, som i sex veckor fått använda aktivitetsarmband i idrottsundervisningen. Studien visar att deras motivation för fysisk aktivitet minskade under försöksperioden.

Flera elever mådde dåligt

Aktivitetsarmband mäter puls, kaloriförbrukning och är kopplade till en app där datan kan laddas upp, så att man kan jämföra sina värden med andras. Eleverna upplevde det som om de var övervakade.

– I början av studien kände de sig motiverade att vara aktiva för att komma upp i 10.000 steg men det avtog efterhand. Det var fler och fler som berättade att de mådde dåligt och när de inte uppnådde 10.000 steg kände de sig tjocka eftersom de inte uppnått målet, säger Mikael.

Känslor viktigare än tekniken

Mikaels slutsats är att aktivitetsarmbanden ska användas med försiktighet i skolmiljö. Framför allt om elever mår dåligt av dem.

– Det viktiga för mig är att vi frågar ungdomarna hur de känner, innan vi tror att det digitala är lösningen på allting, säger Mikael.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.