På flera kyrkogårdar i landet har åtgärder börjat sättas in för att viktiga gravstenar inte ska förstöras. Många äldre stenar har idag svårt att klara klimatet.
– Det finns ett vanligt missförstånd, och det är att sten klarar precis vad som helst. Den största fienden till sten är vatten, säger Helen Simonsson, utredare på Riksantikvarieämbetet.
Skador på gravar och hus
Riksantikvarieämbetet räknar med blötare vintrar över större delen av landet. Det blir ett problem när temperaturen ofta växlar mellan plusgrader och minusgrader. För när stenarna sugit upp mycket regnvatten och temperaturen sedan sjunker under nollan, expanderar vattnet när det fryser. Då sprängs stenen inifrån.
– Vi är rädda för att vi kan få fler frostsprängda stenar. Både gravvårdar och byggnader kan få den här typen av skador, säger Helen Simonsson.
Stenen suger upp vatten
Både tak och trähuvar har börjat användas på svenska kyrkogårdar för att skydda historiskt viktiga gravstenar. Helen Simonsson uppmanar nu de som ansvarar för skötseln av kyrkogårdarna att också kontrollera avrinningen av regnvatten. Gravstenar har lätt för att suga upp vatten ur marken.
– Om det samlas vatten kring stenen spelar det ingen roll att man täcker över den uppfrån. För vatten kan komma från alla håll, både uppifrån och nerifrån.