Allt fler personer vill producera egen solel

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt fler privata personer som vill producera egen solel och antalet solanläggningar i länet ökar dramatiskt.

Den installerade solcellseffekten i regionen har ökat med 67 procent jämfört med 2016, det visar ny statistik från Energimyndigheten. Sett till installerade effekten per kommuninvånare är det Askersund kommun som toppar listan.

Billigare teknik

Den stora ökningen beror på att tekniken har blivit billigare och att det idag finns olika sätt att få stöd för den som vill producera el från solen. Från 1 januari 2018 höjdes statligt bidrag för privata personer från 20 till 30 procent.

– Vi märker jättestor förändring. Det är många som ringer och många som ansöker om ett statligt bidrag. Förra året fick vi in ungefär 160 ansökningar och i år har vi redan fått 130. Vi är redan nu nästan uppe på samma nivå som hela förra året, säger Jessika Erixon, handläggare på Plan och Kultur på Länsstyrelsen.

Men trots att intresset för solenergi i länet ökar, ligger Örebro sämre till i genomsnitt. Länet placerar sig på plats 13 i landet när det kommer till installerad solcellseffekt per invånare.

”Ambitiös men rimlig”

I höstas beslutade regionfullmäktige om ett energi- och klimatprogram med ett mål på 150 GWh solel år 2030.  Idag produceras det inte mer än 5,5 GWh per år.  Målet alltså är väldigt ambitiöst och det kommer att kräva en långsiktig klimatstrategi och kraftfull politik, säger Ylva Gullbergpå Region Örebro län.

– Planen är ambitiös men också rimligt. För att den ska kunna uppnås behövs det samarbete mellan de olika aktörer, som finns i länet; kommuner, privata personer, företag och Regionen. Det kan också underlätta med solcellinstallationen i länet om det har funnits uttalade politiska mål och en strategi för att nå dit, säger Ylva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.