Trots att kontoret tillåter hundar så passar det ändå inte varje dag för Otis att följa med matte. ”Man måste ha en bra hundvakt som kan ställa upp när det behövs” konstaterar matte Emilie Pless. Foto: Åsa Svennebäck

Fler tar med sig hunden till jobbet i höst

Uppdaterad
Publicerad

När försäkringsbolaget Agria frågade 500 av sina hundägare om de tänkte ta med sig hunden till jobbet i höst svarade 18 procent, nästan var femte person, ”Ja”. Men hur och när det går bra att ta med sig hunden varierar – till och med på de arbetsplatser där fyrfota vänner är välkomna.

Den stora ökningen av hundar på arbetsplatser är en naturlig följd av att antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubben ökade med 11 procent under 2020. Då många arbetade hemifrån gick det plötsligt att skaffa hund. Andra gjorde det också för att bota ensamhet och tristess under coronapandmin.

Men i takt med att allt fler kan gå tillbaka till jobbet så behöver även många hundägare ställa om. För vissa går det bra att ta med sig hunden till jobbet.

Coronaviruset i Örebro län

Lämnade en stinkande hög

På produktionsbolaget Take Off i Örebro huserar numer kontorshunden Otis, en blandning mellan pudel och bichon frisé. Här har man tidigare också haft medarbetare som har haft med sig sina hundar och menar att de tillför en hel del till trivseln.

– Men det är klart, vi hade en labrador en gång som en dag lämnade efter sig en stinkande hög i ett speakerbås, konstaterar Peter Förnell som är delägare. Det var inte så trevligt även om han aldrig gjorde om det.

Håller ibland hunden borta

Nio månader gamla Otis är i dag ensam hund på kontoret och busar en del på beställning med matte Emilie Pless när SVT Örebro är på plats. Annars finns det en tid för lek och en då Otis får vara stilla.

– Om vi har kunder som ska komma på besök frågar vi också om allergier eller hundrädsla, säger Peter Förnell. Om det behövs så håller vi då hunden borta från kontoret.

Vad säger reglerna om att ha hund på jobbet?

  • I arbetsmiljölagen finns inget uttryckligt förbud mot att ha hunden med sig på jobbet. Å andra sidan är arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön, enligt samma lag. Det innebär bland annat att medarbetare inte ska riskera att bli sjuka eller skada sig på arbetet.  
  • Som anställd behöver du komma överens med arbetsgivaren om du vill ha med hunden till jobbet.  
  • Om du får ett ja, se till att komma överens om till exempel vilka ytor hunden får vistas i och vad som händer om olyckan skulle vara framme och hunden förstör något på arbetsplatsen.  
  • Kom ihåg att även om du får ett godkännande för att ta med hunden till jobbet just nu, kan arbetsgivaren göra en annan bedömning längre fram.  
  • Allt fler arbetsgivare som välkomnar hundar, iordningställer särskilda utrymmen för hundarna. Dessa ska i så fall uppfylla kraven i Djurskyddslagen.  
  •  Där står det bland annat att hundens förvaringsutrymmen ska vara utformade så att hunden kan bete sig på ett naturligt sätt och inte utsättas för onödig stress.
  •  
  • Det finns miljöer där lagen förbjuder husdjur. Det gäller bland annat kök och andra utrymmen där livsmedel hanteras.

Källa: Agria / Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet