Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad ökningen av unga cyklister till Vätternrundan tros bero på i videon ovan. Foto: SVT

Allt fler unga söker sig till Vätternrundan: ”Vi ser tydligt hur det trendar”

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören tror på största loppet sedan pandemin.

Och det är en kategori som ökar mer än alla andra under årets Vätternrunda: unga deltagare.

– Vi har en ökning i år med 30 procent, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad.

Vätternrundan hoppas på stort deltagande i årets lopp, som ser ut att bli det största sedan pandemin. Och den kategori som ökar mer än andra är just unga, framför allt unga kvinnor.

– Jag tror det här bara är början. Cykling är något som man upptäcker och tittar man på Vätternrundans lopp så ser vi att 60 procent av våra deltagare kommer tillbaka år efter år.

Ändrad strategi har gett resultat

Efter pandemin var situationen tuffare för motionsloppet, då en del av de äldre trogna deltagarna försvann. Men nu ser Oskar Sundblad ett vändande intresse igen.

– Folk i största allmänhet har insett att det är jäkligt härligt att röra på sig, tror jag.

Arrangören av motionsloppet tvingades tänka om och rikta sig mot yngre målgrupper.

Det har gett resultat. Prognoser visar att kategorin 18-25-åringar har växt mest, och intresset visar sig vara störst bland kvinnor.

– Vi ser tydliga trender globalt sett med motion och välbefinnande, och just cykling är något där man kan kombinera en aktiv fritid med att njuta lite grann. Det tror jag är en viktig faktor.

Datumen – Cykelveckan 2024

• Fredag 7 juni: Invigning av Cykelveckan.

• Lördag 8 juni: Tjejvättern (preliminär starttid 07.30), Halvvättern (preliminär starttid 10.00), Vätternrundan 100 km (preliminär starttid 13.00).

• Söndag 9 juni: MTB-Vättern (preliminär starttid 09.00), Minivättern 17.00, men Skoj med hoj-aktiviteterna börjar redan 12.00.

• Fredag 14 juni–lördag 15 juni: Vätternrundan 315 km.

Källa: Vätternrundan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.