Kyrkbacksskolan i Kopparberg. Foto: SVT

Allvarliga brister i skolans kvalitetsarbete kan ge en miljon i vite

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tillsyn bedömer Skolinspektionen att det finns allvarliga brister i Ljusnarsbergs kommuns ledning och styrning av skolan. Elevernas resultat följs inte upp och analyseras, och kränkningar rapporteras inte som de ska. Nu kan det stå kommunen dyrt om inte bristerna åtgärdas innan höstterminen.

På Kyrkbacksskolan har eleverna under flera års tid haft dåliga resultat. Förra året klarade knappt hälften av sjätteklassarna kunskapskraven i alla ämnen, att jämföra med 77,1 procent för hela landet.

Sedan 2010 har Ljusnarsbergs kommun fått kritik för att de inte samlat in och analyserat underlag för skolans verksamhet och nu sätter Skolinspektionen ner foten. Kommunen riskerar vite på en miljon kronor om de inte visar på åtgärder innan 26 augusti.

– Vi tar det på största allvar naturligtvis. Det handlar ju om våra barn och ungdomars framtid här och deras skolgång, säger skolchefen Andreas Lundholm.

Hög personalomsättning

Han tillträdde som skolchef i kommunen i december, efter att den tidigare bildningschefen slutat. De senaste åren har även flera rektorer slutat, vilket påverkat skolans kvalitetsarbete.

– Jag upplever att det inte handlar om att ändra arbetssätt, utan om att vara mer noggrann med det vi gör. Att få dokumentation och systematik i det, att vi jobbar uthålligt och återkommande med allting. Så att det blir en naturlig del av verksamheten.

Kände inte till allvarliga kränkningar

Bildnings- och sociala utskottet kände inte heller till att det funnits signaler om allvarliga kränkningar på skolan, vilket uppmärksammades när Skolinspektionen gjorde en tillsyn. Men utskottet efterfrågade heller inga rapporter om kränkningar, utan utgick från att det inte förekommit.

– Det är en sak som vi redan har åtgärdat. Det finns en rutin för hur den rapporteringen går till och hur den ska ske, säger Andreas Lundholm.

En annan åtgärd är att skolan nu ska få två rektorer och delas upp i två skolenheter.

Kommer ni att kunna slippa vite på en miljon kronor?

– Det är vår absoluta förhoppning och det vi jobbar för, säger Andreas Lundholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.