I helgen inträffade flera drunkningsolyckor i landet och på en camping i Degerfors omkom en 17-årig pojke. Efter räddningsinsatsen riktar polisen skarp kritik mot hur många betett sig på platsen. Folk filmade, stod i vägen och lyfte upp sina barn för att de skulle kunna se olycksplatsen bättre.
Ambulanspersonalen på plats upplevde dock att de kunde genomföra sitt arbete som planerat.
– Det är fruktansvärt det polisen beskriver, men vår personal upplever att de fick jobba ostört tack vare att polisen jobbat på bra. Personalen är så fokuserad på det de ska göra att de inte märker av det på samma sätt, säger Mikael Reinholdsson.
”Gå därifrån”
Både räddningstjänst och polis fick arbeta för att människor skulle flytta på sig och några fick även ställa sig som mur runt räddningsarbetet.
– Allmänheten behöver tänka till, tänka mer medmänskligt. Det är ju en räddningsinsats och det är tråkigt att man behöver avvara resurser för ordning och reda.
Mikael Reinholdsson säger också att de märkt av en ökad nyfikenhet och att allt fler fotar och filmar vid olycksplatser, men enligt honom har de inte fått in några rapporter om att personalen blivit hindrade på jobb.
– Vi har inte fått in några avvikelser. Men vi tycker att man av respekt för den drabbade inte ska syssla med det. Det är inte okej att bete sig så mot en medmänniska i nöd och det hör inte hemma på olycksplats.
– Om man inte kan erbjuda hjälp till räddningspersonalen så ska man gå därifrån och hålla sig undan.