Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älgen på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: SVT / TT.

Anja flydde från ilsken älg vid elljusspår i Karlskoga – slet av flera senor

Uppdaterad
Publicerad

Den stillsamma promenaden med hunden vid elljusspåret i Karlskoga fick ett abrupt slut när en ilsken älg plötsligt dök upp och gjorde utfall mot Anja och hennes dotter. Hon slet av flera senor i benet när hon flydde för sitt liv och föll på marken.

Den 5 december var Karlskogabon Anja Dalin ute med sin hund och dottern Cissi på en promenad i Nobelspåret vid 13.30-tiden på dagen. De hade hunnit 300 meter när hunden Dex plötsligt stannade upp med nosen högt i vädret.

– Vi förstod att han fått vittring på något och tittade först åt vänster i skogen, men där var inget. Så vänder vi blicken åt höger och där står en älg precis framför oss, bara någon meter bort. Den gör ett utfall och dottern skriker: ”Mamma spring!”. Jag rusar iväg och tittar bakåt, men snubblar och tappar telefonen, berättar Anja.

Chockad får hon hjälp att ta sig upp av en förbipasserande person, medan dottern Cissi tar sats och väsnas så att älgen stannar upp. Den lunkar till sist iväg så att de kan ta sig ut ur skogen.

Fjärde gången i år

Det är fjärde gången under hösten och vintern som älgar gjort utfall mot hundar och människor efter att ha närmat sig samhället. I det första fallet, i oktober, skadades en kvinna, även hon på hundpromenad, svårt.

– Hon blev attackerad bakifrån av en älg uppe vid lasarettsområdet och märkte inte att den var bakom henne. Hon skadades i huvudet, fick fraktur i en nackkota och skadades i axeln. Hon blev inlagd på sjukhus i en vecka, berättar kommunjägaren Jan Lund.

Jan Lund, kommunjägare Karlskoga Foto: Johannes Weckström /SVT

Han lyckades fälla den älgen, som tidigare gjort utfall mot en man som fick sina kläder förstörda. Strax innan han sköt älgen bevittnade han själv hur den gjorde utfall mot en kvinna med hund. Även älgkon som Anja råkade på fälldes efter någon vecka.

Håller sig borta

Händelsen har satt sina spår och trots att kommunjägaren berättat för henne att älgen är nu skjuten blir det inga fler hundpromenader i området.

– Jag går inte dit mera, utan håller mig på gång- och cykelbanor inne i samhället och dottern är livrädd att gå ut när det skymmer. Jag slet av två av tre övre senor i vänstra benet och är sjukskriven till mars, berättar Anja.

Hör Anja berätta om det skakande mötet i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.