Bidragsbrottet ska ha skett under flera års tid. Mannen som blivit beviljad assistansersättning från Försäkringskassan ska enligt domen inte haft något behov av assistans mellan 2015 och 2019. Tingsrätten ansåg också att assistansbolagets ägare varit medveten om att brukaren inte ska ha haft något assistansbehov samt varit medveten om att någon assistans aldrig utförts. Ändå har ägaren signerat den felaktiga tidrapporteringen som lämnades till Försäkringskassan.
Genom media
IVO initierade en lämplighetsprövning av assistansbolaget efter att de genom media fick kännedom om att bolagets ägare stod åtalade i Örebro tingsrätt för assistansbedrägeri. Sista juni beslutade IVO att återkalla assistansbolagets tillstånd att bedriva verksamhet med personlig assistans.
Ägaren vill att IVO avvaktar
Bolagsägaren har informerat IVO om att han anser att tingsrätten har kommit fram till en felaktig dom. Samt att utsikterna är goda att hovrätten efter överklagan kommer ändra tingsrätten dom gällande honom själv. IVO anser dock inte att de behöver avvakta hovrättens domslut.
Olämplig
Anledningen till beslutet är att ägaren inte uppfyller kravet på lämplighet enligt LSS-lagen. Personen anses inte vara lämplig på grund av att han är dömd för grovt bidragsbrott, att han har meddelats näringsförbud, samt att han är skyldig att utge skadestång till Försäkringskassan samt att brukaren i målet dömdes till sex års fängelse samt att flera assistenter anställda av bolaget dömdes i målet.