Skolgården vid Fredriksbergskolan i Vretstorp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På onsdagskvällen var det föräldramöte för att diskutera kränkningar mellan elever på Fredriksbergskolan. Foto: SVT

Åtgärdsplan från Fredriksbergskolan efter kränkningar

Publicerad

Skolan och kommunen säger att de tar föräldrarnas oro på stort allvar. Föräldrar till barn i Fredriksbergskolan vittnar om flera olika sorters kränkningar på skolan.

Barn som inte är snälla mot varandra är en sak, men när det gick till övergrepp, sexuella trakasserier och mobbning fick föräldrarna i Vretstorp nog och kontaktade skolledningen, vilket P4 Örebro var först med att tala om.

På onsdagskvällen hade skola och kommun kallat till ett extra föräldramöte.

– Till en början var det mycket oro och många frågor, men till slut tycker vi att vi kom till en djupare dialog, säger rektor Anna Gustafsson.

Föräldrar som SVT talat med hade en annan bild av stämningen på mötet.

Irritation över dålig kommunikation

Kommunen och skolan menar att de har gjort insatser mot kränkande beteenden bland eleverna. De erkänner dock att de inte lyckats med kommunikationen.

– Det finns en irritation hos föräldrarna att vi inte återkopplar när vi ser att en befarad kränkning har hänt. Då återkopplar vi inte så snabbt som vi bör göra till vårdnadshavare, säger Catharina Lindvall-Scharmer, chef på bildningsförvaltningen i Hallsbergs kommun.

Vid föräldramötet på onsdag kväll presenterades en handlingsplan som bland annat innebär förstärkning med personal. Skolan har också identifierat platser och situationer där det är större risk för att kränkningar sker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.