Loppholmarnas badplats har haft återkommande problem med dåligt vatten. I sommar tvingades kommunen avråda från bad under en period. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Bajsbakterier i vattnet på fler än tio badplatser

Uppdaterad
Publicerad

Flera badplatser i länet har haft problem med förorenat vatten i sommar.

Ofta är det samma badplatser som får dåligt vatten år efter år. Att försöka åtgärda det kan kosta mångmiljonbelopp.

Loppholmarnas badplats ligger både vackert och centralt i Lindesberg.

Men vattnet är inte bra. Varje sommar brukar förhöjda värden av bakterier upptäckas när man tar vattenprover. I år har det varit så mycket att kommunen under en period fick sätta upp skyltar om att man avrådde från bad.

Hästhagsbadet i Örebro

– Just Loppholmarna har tyvärr återkommande problem någon gång per år. Exakt vad det beror på vet vi inte riktigt. Men eftersom det är en avföringsbakterie som är indikator, som man mäter, så är det troligen fåglar i kombination med värme, dålig omsättning på vatten och så vidare, säger miljöinspektören Fredrik Forsberg.

Det är bakterietyperna Escherichia coli och Intestinala enterokocker som undersöks. De finns i avföringen hos många djur, men ska förstås inte finnas i badvattnet. Där de dyker upp finns det också en risk för att vattnet är förorenat av andra bakterier, virus eller parasiter.

Anmärkning på tio bad

På fler än tio bad på olika håll i Örebro län har vattenproverna fått anmärkning hittills i år. Det betyder att det går att bada utan att bli sjuk, men det finns förhöjda halter av tarmbakterier i vattnet. Det är en varningssignal till den som driver badet om att allt inte står rätt till och att man måste försöka hitta orsaken.

För det är både svårt och dyrt att åtgärda ett bad som har återkommande problem med dåligt vatten. När Örebro kommun storsatsade på ett bad i Svartån i Hästhagen slutade det med att politikerna tvingades fatta beslut om badförbud. Trots olika försök gick det aldrig att få vattnet tillräckligt rent – inte ens när man försökte pumpa in rent vatten i en bassängliknande konstruktion nedsänkt i Svartån.

Dyrt att muddra

För Loppholmarna i Lindesberg finns det idéer om en mångmiljonsatsning som bland annat innebär att man ska muddra bort runt 15 000 kubikmeter från bottnen för att öka genomströmningen. Men en dyr satsning på en ny badanläggning är inte prioriterad just nu.

– Tyvärr tror jag inte att vi kommer att ha en badplats där på ganska lång tid än, säger kommunalrådet Irja Gustavsson (S).

Så i väntan på eventuella åtgärder får badsugna se efter om det sitter skyltar uppe på Loppholmarnas badplats med en överkryssad simmare på. Just nu är vattnet möjligt att bada i, även om det är något mer bakterier än det ska vara. Men när skylten ”Avrådan från bad” sätts upp igen är det inte läge att doppa sig.

– Om man får en kallsup kan man bli magsjuk. Det är det det handlar om, säger miljöinspektören Fredrik Forsberg.

Fyra badplatser med problem

Åmmebergs badplats, Askersunds kommun

Bad rekommenderas inte i sommar, eftersom gammalt gruvavfall har upptäckts på botten. Preliminära tester visar på för höga halter av tungmetaller. Nu är nya tester på gång för att se om det är någon fara eller inte.

Alnängsbadet, Örebro

Bra kvalitet på vattnet, men en parasit som kan ge badklåda trivs i den konstgjorda sjön. Den som drabbas får ofarliga, men väldigt kliande utlslag i runt en vecka.

Hästhagen, Örebro

Den lilla stranden finns kvar, men badplatsen är helt stängd sedan flera år eftersom vattnet är för dåligt.

Loppholmarna, Lindesberg

Återkommande problem. Tio av sjutton vattenprover sedan sommaren 2012 har haft anmärkning. Två av de gångerna har vattnet bedömts vara otjänligt att bada i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästhagsbadet i Örebro

Mer i ämnet