Fältassistenten Linda Haglund är på väg till frysen med en påse i handen. Men det är inte nybakade bullar som ska ner i frysen utan björnbajs, åtminstone misstänkt björnbajs. I mitten av september hade över 1000 prover skickats in till Grimsö Viltskadecenter.
– Sett till antalet prover som har kommit in verkar folk vara angelägna om att få till en bra inventering, säger konsulenten Maria Levin.
Sju län inventeras i år
Inventeringen pågår mellan augusti och oktober och genomförs i år i länen Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Värmland, Stockholm och Örebro.
Tanken är att samtliga björnlän i Sverige ska inventeras enligt ett rullande femårsshema.
– På så sätt kan vi beräkna den totala svenska björnstammen, säger Maria Levin.
Provet ska vara stort som en ärta
Länsstyrelserna och Jägareförbundet tillhandahåller ett speciellt provtagningskit. Det behövs inte mycket spillning till ett prov – inte mer än storleken av en ärta, enligt Maria.
– Det räcker och det blir till och med bättre så och labbet vädjar till alla insamlare att de inte ska ta för mycket, säger Maria Levin.
Karta över fyndplatserna
På Viltskadecenter registreras spillningen och läggs i frysen för att sedan skickas till Naturhistoriska riksmuseet som gör DNA-analyserna. Det går att följa inventeringen via en karta på Naturvårdsverkets databas Rovbase.se. Där går det att se var spillningsproverna hittades. När analyserna är färdiga går det att gå in och titta om spillningsfyndet verkligen var från björn.