Enligt Jonas Ludvigsson, barnläkare och forskare vid Örebro universitet, är teorin att barn som föds med kejsarsnitt får en annan bakterieflora än barn som föds vaginalt, vilket kan påverka risken att utveckla matallergi.
– Mindre studier har tidigare visat liknande resultat, men det här är den första stora nationella studien som kunnat visa det här sambandet, säger han.
Tillsammans med kollegan Niki Mitselou har han studerat barn födda mellan 2001 och 2012. Studien har nu också publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology.
21 procent högre risk
Enligt studien har barn födda med kejsarsnitt 21 procent högre risk att utveckla matallergi än barn med en normal förlossning. Akuta kejsarsnitt kan förstås vara nödvändiga för att rädda liv. Men eftersom vart sjätte barn idag föds med kejsarsnitt är det viktigt att vara medveten om risker med planerade kejsarsnitt, menar de.
– Det som dock förvånade oss mest var annars att mycket för tidigt födda barn födda före vecka 32, och som ofta drabbas av andra problem, har en 26 procent lägre risk att utveckla matallergier, säger Jonas Ludvigsson.
Introducerar mat på annat sätt
–En förklaring kan vara att mat introduceras på ett annat sätt för dessa barn, eller att de här barnen vårdas på sjukhus längre och att vården eller någon annan faktor kopplad till sjukhusvistelse på något sätt kan skydda mot födoämnesallergi.
Forskarna har även undersökt hur födelsevikt och barnets mående fem minuter efter födseln påverkar. Vid denna kontroll undersöks bland annat barnets andning, hjärtfrekvens, färg och rörelse.
Barn som har låga poäng, som ett tecken på svår stress vid förlossningen, löper en ökad risk för födoämnesallergi, enligt studien. Detsamma gäller barn som väger mer än förväntat.