Barn om dödsskjutningen: ”Det är sånt som händer”

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga var på plats i närheten av dödsskjutningen i Vivalla i lördags, och kan ha blivit vittnen till mordet. I området påbörjades samverkan med socialtjänsten direkt.

– Det är helt självklart att barn och unga inte ska vara med om det, säger Lisa Olofsson, kurator fältgruppen.

Det var strax innan 22 på lördagskvällen som en man i 20-årsåldern sköts till döds. Boende har berättat för SVT att det var mycket liv på platsen, och att barn ska ha blivit vittnen till händelsen.

Aktörer inom Partnerskap Örebro, däribland polis och socialtjänst, samverkade från start. Fältgruppen var ute i Vivalla under måndagen och erbjöd krisstöd och unga ska ha sökt sig till dem för att tala om händelsen.

Dödsskjutning i Vivalla 2022

– Det kan svänga mycket, vi kan prata om alldagliga saker och ibland dyker det upp någon fråga. Man kan undra varför det kan ha hänt, många sörjer med de anhöriga och lider med dem, säger Lisa Olofsson.

Föräldrarna viktigaste stödet

Anna Andersson, chef för socialtjänsten i Vivalla, menar att föräldrarna är den viktigaste trygga punkten för barn och ungdomar vid sådana här händelser. Föräldrar kan dock behöva stöttning i hur man talar med barnen och där kan socialtjänsten hjälpa till.

– Det är inte alltid lätt. Det här är ingenting man är förberedd på som föräldrar att prata med sina barn om. Det är en ytterlighet som inte är normal i vårt samhälle, säger Anna Andersson.

Oroväckande: Normalisering och glorifiering

SVT har pratat med barn i området, som haft blandade känslor efter händelsen.

– Det är sånt som händer, vad ska man göra, säger ett barn till SVT om dödsskjutningen.

En känsla som vittnar om normalisering av det dödliga skjutvåldet, bland de allra yngsta i samhället. Vidare uppger samma barn att hen inte är rädd för att vara ute på kvällarna.

– Men jag är rädd, jag vill inte vara ute. Jag vill vara hemma på kvällen, säger ett annat barn.

Socialtjänsten delar en generell samhällsbild av att kriminalitet skrämmer majoriteten, men också normaliseras av vissa barn – och även glorifieras.

Starta klippet för att höra mer om hur socialtjänsten arbetar mot kriminell glorifiering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Vivalla 2022

Mer i ämnet