Kumla bibliotek arbetar aktivt för att nå barn från 0 till 18 år. Det handlar om att nå dem tidigt och väcka läslusten. I Kumla gör man det bland annat genom att dela ut gåvoböcker, bjuda in till rim och ramsor för de yngsta och sagostunder.
För de lite äldre satsar de på ett samarbete med skolorna. Skolklasser kommer regelbundet till biblioteket och en av bibliotekarierna brukar dessutom vara med på föräldramöten för att prata om böcker och ge boktips. Allt för att locka till läsning.
– Det vi har märkt, som funkar bra, är träget arbete. Vi jobbar mot skolklasser, mycket med bokprat och de får komma hit. Man får så mycket på köpet när man läser, som ordförståelse. Men jag tror att den djupare förståelsen når man först när man pratar om det man läst, så där har ju skolorna en viktig roll, säger Linda Berg Ottoson, ungdomsbibliotekarie i Kumla.
Negativ trend över tid
Men även om Kumla kommun är bäst i Örebro län, och Arboga är bäst i Västmanland, när det kommer till hur många böcker som lånas av barn per år, så säger statistiken att det lånas allt färre böcker idag än för tio år sedan. Enligt Svensk biblioteksföreningen hänger det ihop med att antalet bibliotekarier i landet stadigt minskat samtidigt som barnen blivit fler. Och Linda Berg Ottoson tycker att bibliotekarien är viktig.
– Böckerna är ju väldigt anonyma, det är bara en massa bokryggar man möts av, och att då få tag på en person som vet vad som rör sig bakom de här ryggarna är ju guld värt, säger hon.