Foto: TT Bild

Möt barnläkaren som studerar sjukdomarna i Harry Potters värld

Uppdaterad
Publicerad

Hur mår egentligen Harry Potter? Varför värker hans ärr och varför är Hagrid så stor? Det här är några av de frågor som barnläkaren Jonas Ludvigsson tar sig an i boken som gör en djupdykning bland sjukdomarna i Harry Potters värld.

Jonas Ludvigsson är till vardags barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro. När han läste böckerna om Harry Potter för sina barn slogs han av insikten att karaktärerna ofta drabbas av många både märkliga och ovanliga sjukdomar.

Som den entusiastiska barnläkare han är bestämde han sig för att omedelbart studera dessa åkommor närmare. Den stickande smärtan i Harry Potters ärr är ett av de symptom han tittat närmare på.

– Man kan tänka sig att det handlar om migrän. Men det kan också handla om posttraumatisk huvudvärk, han har ju varit med om ett svårt trauma i och med att hans föräldrar mördas, säger Jonas Ludvigsson.

Foto: Privat

Skriven med glimten i ögat

Tonen i boken är seriös, och Jonas Ludvigsson har försökt ta fram riktiga och medicinska diagnoser. Men han medger samtidigt att innehållet är formulerat med glimten i ögat.

– Vi kan samtidigt konstatera att flera av huvudpersonerna lider av ångest och depression. Men det förekommer också flera hudbesvär. Bland annat har jag kunnat slå fast att missnöjda Myrtle har utvecklat akne eftersom att hon bor på en toalett.

Stort intresse

Boken blev färdig för två år sedan och finns som i dag publicerad som e-bok. I och med att boken om Harry Potter som vuxen nyligen släpptes i en svensk översättning har intresset för allt som handlar om Harry Potters värld har väckts till liv igen.

Och frågan är således uppenbar: lider även den vuxne Harry Potter av någon diagnos?

– Det vet jag inte. Jag har inte analyserat den nya boken ännu, säger han.

Men det kommer du att göra?

– Jag har läst den och tycker det är en bra bok, så det kommer jag säkert att göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.