Beslutet att stänga förlossningen och kvinnovården på Karlskoga lasarett under sommaren har mötts med massiv kritik från bland annat personal och politiker i Karlskoga. Men en undersökning som lades fram under onsdagen visar att stängningen under sommaren inte bara fungerat bra – den har gynnat patientsäkerheten.
Inte patientsäkert
Utredaren Thomas Hallengren anser att det inte är en patientsäker lösning och skriver i utredningen:
”Ett kontinuerligt öppethållande av två förlossningsavdelningar inom Region Örebro län kan inte motiveras ur ett medicinskt perspektiv då barnläkare inte finns kontinuerligt i Karlskoga.”
Sammanslagningen under sommaren har snarare inneburit stora förbättringar av ”patientsäkerhet, vårdtyngd och arbetsmiljö inom neonatalogin”.
Och Thomas Hallengren är inte ensam i sin uppfattning om att patientsäkerheten skulle gynnas om det bara fanns en förlossning i länet. I sin utredning tar han upp andra skrivelser som gjorts till regionen i ärendet.
Har uttryckt stark oro
”Specialitetsrådet i barnsjukvård i Uppsala-Örebro-Regionen har i en skrivelse till Samverkansnämnden från maj i år uttalat en stark oro över att det fortfarande finns två förlossningsavdelningar i regionen utan omedelbar tillgång till neonatal intensivvård.”
Under 2018 har mer än tio barn som förlösts i Karlskoga behövt hämtas akut med ambulans för vidare neonatal vård på USÖ. Ytterligare ungefär lika många har behövt hämtas – dock inte med behov av samma akuta omhändertagande.