I norra Örebro län har SMHI varnat för höga flöden i två nivåer: Längst i norr råder Klass 2, som kan innebära mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år.
Söder om detta område är det en lägre klass 1-varning utfärdad som innefattar bland annat Hällefors och Ljusnarsbergs kommuner.
– Det hålls kontakter med VA-sidan och kraftbolagen som ser till regleringen av vattnet och har överblick, säger Henrik Karlsson, brandförman vid Västerbergslagens räddningstjänst.
”Det är stigande”
Än så länge har de inte fått in några rapporter om att vattennivåerna orsakat problem.
– Det är stigande vattennivåer i och med att det är varmt. Vi har ju haft mycket snö, säger Henrik Karlsson.
Enligt Länsstyrelsen i Örebro är det troligt att vårfloden, trots det snabba väderomslaget och varningar, kan komma att passera ganska odramatiskt. Men allt beror på det fortsatta vädret.
– Det är en kraftig vårflod som är något över normalt i små- och medelstora vattendrag i norra länet. Snön kommer att smälta som smör i värmen idag, imorgon och på söndag, säger Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Örebro.
Mycket snö kvar
Han har själv nyligen varit i området och kunde konstatera att mycket vatten finns kvar i skogarna i frusen form.
– I Nittälvsområdet var det i skogen en halvmeter snö förra helgen, som var tung och blöt med mycket vatteninnehåll, säger Bergdahl.
– I Nittälven skulle flödet vara 20 kubikmeter under fredagen. Medelflödet är 3,5 kubik och hundraårsflödet är 30 kubikmeter per sekund. Hundraårsflöden hade vi 1977 och 2000. Från Nora, Lindesberg och söderut så är det lugnt och vårfloden är över där i princip, säger Bergdahl.
Regn kan förvärra läget snabbt
Men nivåerna kan snabbt stiga om det börjar regna och boende i norra länet uppmanas vara vaksamma på läget.
– Det gäller att hålla koll på vägtrummor så att det inte fastnar något som blockerar flödet och har man saker nära vatten är det bra att flytta dem så att man tagit bort saker innan, säger Daniel Bergdahl.
– Är ni beredda om läget förändras?
– Ja, absolut. Det lär vi vara. Det kan ju ändra sig väldigt fort, säger Henrik Karlsson vid Västerbergslagens räddningstjänst.