Nya skolvalet ska ses över enligt Marlene Jörhag (KD)

Besparingar sätter stopp för konsultutredning av kritiserat skolval

Uppdaterad
Publicerad

Systemet för elevplaceringar i grundskolan behöver ses över i Örebro kommun, det är ansvariga kommunalrådet Marlene Jörhag (KD) tydlig med efter kritiken från flera av kommunens rektorer. Men hur det ska gå till är numer oklart. Förvaltningens sparbeting gör att den lösning som fanns med en utomstående konsult har fått skrotas.

I början av maj fick ansvarigt kommunalråd, Marlene Jörhag (KD), brevet från de 34 rektorerna som riktar hård kritik mot den nya skolvalsprocessen som de menar leder till segregation.

– Jag tycker att det stod väldigt mycket bra i brevet, säger hon till SVT Örebro. Mycket visste jag om och annat som jag hade anat satte de ord på.

Skolvalet i Örebro

Nytt val leder till segregation

Det nya skolvalet infördes under 2018 och i samband med det slopades anvisningsskolor. Istället är grundskoleelever fria att söka vilken skola de vill. Med förbehållet att om det är många elever som vill börja på en skola för de som bor nära företräde.

Enligt rektorerna har det lett till segregation. Nyanlända familjer bor ofta på väster i Örebro, därför hamnar många nyanlända barn där. Till skolor som Adolfsbergsskolan och Almbyskolan kommer inga nyanlända alls.

– Redan innan brevet var vi medvetna om den problematiken, säger Marlene Jörhag (KD) och vi ska titta vidare på om vi tillämpar reglerna på rätt sätt men såhär i början när man inför ett helt nytt system får man nog förvänta sig att det finns en del barnsjukdomar.

Sparbeting stoppar utomstående utredning

De barnsjukdomarna skulle en utomstående konsult vara med och reda ut, det presenterade kommunen i mars. Men sparbetinget på barn- och utbildningsförvaltningen gör att den tanken har fått skrotas.

– Men vi ska se över systemet, lovar Marlene Jörhag (KD). Vi planerar att göra det inom vår egen verksamhet men med någon som leder det hela som inte är direkt inblandad i skolverksamheten. Så att det ändå blir någon som är ”utomstående”.

Och rektorernas åsikter värderar hon högt.

– Deras synpunkter är värdefulla och de kommer att få vara med i arbetet framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolvalet i Örebro

Mer i ämnet