Det var i en pilotstudie med 50 patienter som behandlats efter en hjärtinfarkt som de goda resultaten överraskade forskarna. Hälften av patienterna fick ett tillskott med 40 gram frystorkat blåbärspulver per dag. Det motsvarar ett halvt kilo färska blåbär.
– Med tanke på att alla patienter fick en hög dos av läkemedel som sänker kolesterolet så är det väldigt anmärkningsvärt att blåbärsgruppen kunde sänka sina kolesterolvärden ännu mer, till en nivå som också eventuellt kan skydda mot nya hjärt-kärlhändelser, säger forskaren Cecillia Bergh.
Förbättrade prestationsförmågan
Det var inte bara det skadliga kolesterolet som blåbärspulvret hade effekt på, utan även på patienternas fysiska prestationsförmåga.
– Vi kunde se det på ett speciellt gångtest som vi gjorde. Det visade sig genom att patienterna kunde gå längre sträckor.
Inga biverkningar
Forskarna kan inte svara på om det skulle hjälpa att i förebyggande syfte äta blåbärspulver mot hjärt- kärlsjukdomar. Klart är dock att pulvret inte gett några skadliga biverkningar.
Nationell studie
Efter sommaren väntar en mer omfattande studie på blåbärspulvrets effekter på hjärt-kärlsjukdomar. 900 personer på fyra sjukhus ska ingå i försöket. Hälften av patienterna kommer att få frystorkat blåbärspulver, den andra hälften placebo.
– För att ytterligare förfina kostrekommendationer behövs fler studier. Vi tar också avföringsprover för att ta reda på tarmflorans sammansättning hos patienterna. Det kan så småningom ge oss ledtrådar till hur man kan individanpassa dosen, säger Cecilia.