Foto: Malin Gotlin/SVT

Blicken avslöjar mer än vi tror

Uppdaterad
Publicerad

Hur löser barn matematiska tal och vad behövs för att de inte ska missa viktiga pusselbitar när talen blir svårare? Ja, det är ett av flera forskningsprojket som just nu pågår vid Örebro universitet och artificiell intelligens, AI, och ögonspårning är nyckeln till en del av svaren.

Professor Achim Lilienthal är chef vid Mobile Robotics & Olfaction Lab vid Örebro universitet. Just nu bedrivs 14 olika forskningsprojekt där. Inte alla använder sig av de smarta glasögonen, men många.

– Det blir fler och fler projekt. Ögonspårningsglasögonen och AI ger oss vitt skilda och spännande möjligheter att bedriva forskning, inom olika områden, säger Achim Lilienthal, professor i datavetenskap.

Interaktion med robotar

Vi träffas i en stor sal i Teknikhuset vid Örebro universitet. Här står en gaffeltruck, en sådan som kör runt på lager. Men den här saknar förarhytt. Istället har den kameror och körs av en robot. Den används redan i vissa lagerlokaler. Men när den ska samarbeta med oss människor så måste den förstå oss, så att ingen krock uppstår.

– När arbetaren har på sig de här glasögonen så kan roboten förstå vart vi är på väg. Man skulle kunna utveckla datorn, så den förstår oss utan att vi bär glasögonen, men jag tror att det är säkrare med. Man kan se det som en skyddsutrustning precis som en säkerhetsväst.

Hjälp i matematik

Helt skilt från lagerlokalen är skolans värld. Men också inom det området pågår AI-forskning och det görs på matematiklektioner för yngre barn, som inte själva kan beskriva vad de tycker är svårt. Det är ett samarbete mellan Örebro universitet och professor Maike Schindler vid universitetet i Köln. De praktiska studierna görs på skolor på Cypern och i Tyskland, men Achim Lilienthal  hoppas att kunskapen ska gagna alla barn.

– Ögonspårning med de här glasögonen kan berätta för oss vilket specifik problem ett barn har i matematik och vad barnet behöver för att uppgiften ska bli lättare, säger Professor Achim Lilienthal.

I klippet förklarar professor Achim Lilienthal hur ögonspårning fungerar och om forskningsprojektet i skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.