I klippet berättar Katharina Tollin, utredare på Brottsförebyggande rådet, om den resultaten i den utredning man gjort om kränkande fotografering. Foto: SVT/TT/

Brå om kränkande fotografering: ”Stora konsekvenser för den utsattas liv”

Uppdaterad
Publicerad

Kränkande fotografering får stor påverkan på vardagen för de som utsätts. Det konstaterar Katharina Tollin, utredare på Brottsförebyggande rådet (Brå), som gått igenom många anmälningar och förundersökningar.

– Det skulle vara önskvärt att rättsväsendet i högre grad kunde komma åt de här brotten, säger hon.

Brås utredning publicerades 2019 och i ärendena såg man att de flesta anmälningarna gällde naken- och sexbilder. Enligt Katharina Tollin var det främst män och pojkar som fotograferat flickor och kvinnor.

Tre olika gärningar

Enligt rapporten var det främst tre olika kategorier av gärningar som anmäldes. Den första gällde systematiska trakasserier. Den misstänkte hade haft en sexuell relation med den utsatta kvinnan och enligt Brå uppdagas bilderna efter att relationen avslutats. Mannen utpressade anmälaren med hot om att sprida bilderna.

Nakenbilder på nätet

Den andra är det Brå kallar fluktande. Personer som fotograferat bekanta och obekanta när de är avklädda och där den misstänkte behåller bilderna. Fotograferingen skedde ofta exempelvis i ett omklädningsrum eller på en toalett med en dold kamera. 

Den sista handlar om unga som fotograferat andra unga för att visa social makt, enligt Brå ofta en pojke som spridit en smygtagen bild på en naken flicka till sina kompisar för att få status.    

Begärt utredning

Regeringen har nu begärt en utredning som bland annat ska se över om lagen om kränkande fotografering är rätt utformad. Utredningen ska snart presenteras för Justitiedepartementet. 

– Det tyder på att man gjort bedömningen att lagen inte fungerar fullt ut. Men även om lagens utformning justeras så behövs fortfarande resurser och prioriteringar av ärendena i utredningsfasen, säger Katharina Tollin.

Vilka konsekvenser kan kränkande fotografering få för den drabbade? Och vilken typ av utredningar är det som ofta läggs ner? Starta klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nakenbilder på nätet

Mer i ämnet