Bristen på vårdplatser: Sjuka äldre skickas hem och flyttas runt

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har regionen samlat och analyserat avvikelserapporter som kan kopplas till bristen på vårdplatser. Det handlar om ett 90-tal varav SVT har fått ta del av hälften. Rapporterna visar bland annat hur äldre sjuka personer skickas hem och flyttas runt när sjukhusen är fulla.

– Inte någon av oss inom regionen är nöjda med den här situationen, men det finns ingen quick fix, säger regionens chefläkare, Andreas Wladis.

Sedan 2018 har det blivit omkring 100 vårdplatser färre inom den somatiska vården i Region Örebro län. Kirurgiverksamheten är en av de hårdast drabbade områdena enligt Andreas Wladis.

– Där skulle vi behöva fler vårdplatser snabbt. Det är ett problem som vi jobbar med kontinuerligt – varje dag, varje timma.

Platsbristen där och på andra avdelningar leder bland annat till överbeläggningar, att patienter vårdas på ”fel” avdelningar och till långa väntetider på akuten. Det framgår av personalens rapporter om händelser som kan ha inneburit risk för vårdskador eller vårdskador,  så kallade avvikelserapporter.

Till exempel den äldre man med demens som helt plötsligt dyker upp på en avdelning på kvällen utan att ha rapporterats av läkare. Enligt rapportskrivaren hade mannen en höftfraktur och låg på akuten hela dagen utan smärtlindring.

”Ett tydligt exempel på platsbrist”

Ett annat exempel rör en äldre man med diarré, buksmärta och akut njursvikt som får dropp och sen skickas hem från kirurgaktuen. ”Ett tydligt exempel på platsbrist” skriver en personal i rapporten.

– Vi vill rekrytera så många sköterskor vi kan för att öppna upp de vårdplatser som är stängda, säger Andreas Wladis men konstaterar också:

– Vi har en åldrande befolkning och ett samhällsklimat där det inte verkar särskilt intressant för de unga att gå in i sjukvården så vi måste jobba smartare. Man ska inte ligga på en sängplats en minut längre än vad som är nödvändigt.

”Fullt acceptabel”

För några veckor sedan riktade Ivo kritik mot regionen för att bristen på vårdplatser på USÖ medför risk för allvarliga vårdskador. Andreas Wladis menar ändå att patienter kan känna sig trygga när de uppsöker vården.

– Patientsäkerheten överlag om vi tittar procentuellt av alla patienter vi hanterar varje dag, den är fullt acceptabel och väldigt god, säger han.

Starta klippet och hör om fler patienter som drabbats på olika sätt av bristen på vårdplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.