Flera pensionärer som har hemvård i Örebro kommun har hört av sig till SVT Nyheter Örebro med sin oro över situationen. De är bekymrade över hur de ska få den vård de behöver samt hur personalen de möter ska kunna klara av att göra sitt jobb under de pressade omständigheter som råder.
– Jag vet aldrig när de dyker upp eller vem det är som står utanför dörren. Men framför allt märker jag av hur stressade de är och under vilken press de arbetar, säger Margareta Bäcklund som har haft hemvård i flera år.
– Den ordinarie personalen gör ett otroligt jobb och det finns inget att klaga på, men så finns det exempel som när en vårdare inte ens vet vad ett epilepsianfall är. Tänk om jag får ett anfall, vad händer då? säger Margareta Bäcklund.
Hade inte tid att byta blöja
En annan kvinna som är patient inom hemvården har alltid haft kvinnlig personal då hon känner sig tryggast med det när det gäller blöjbyten och intimhygien. Nu finns det inte längre möjlighet att ta hänsyn till sådana önskemål.
– Jag känner mig obekväm när manlig personal ska byta blöja på mig, säger hon och fortsätter berätta om en annan situation:
– En dag låg jag med bajs över hela ryggen för att ingen hade tid att komma och byta blöja. Personalen var tvungna att prioritera fallolyckor och personer som känt bröstsmärta. Jag förstår att akuta fall måste gå före men för mig var det var en hemsk upplevelse, säger hon.
”30 har slutat på ett halvår”
Personal vittnar om hur de inte hinner med efter hur det är schemalagt. Majoriteten sjuksköterskor slutar och de undersköterskor som har lång erfarenhet får vara rådgivare åt de nya vikarierna som inte känner till varken rutiner eller brukare.
Göran Jonsson är undersköterska i Örebro kommun och har jobbat inom hemvården i över 30 år. Han har sett hur arbetsförhållandena senaste tiden försämrats drastiskt och hur kollegor som är duktiga på sitt jobb har slutat för att de inte orkar med.
– Man går alltid kort och folk är jätteledsna. Sista halvåret har det slutat runt 30 personer på min arbetsplats, säger han.
”Som att prata med en vägg”
Göran har nu bytt grupp och gått över till kvällspass för att få en lite lugnare tillvaro på jobbet. Han har försökt nå fram till facket och ledningen men enligt honom är det som att prata med en vägg.
– Alla sjuksköterskor har slutat hos oss. Vi som har erfarenhet blir som konsulter för de andra. Det känns som att ingen lyssnar eller tar detta på allvar, säger han.
Kraven på chefernas arbetsförhållanden har dock kommit längre. Örebro kommun riskerar nu vite på 50.000 kronor om inte arbetsmiljön förbättras.
– När ska vi bli hörda? Jag är 63 år nu och kommer som många andra snart att gå i förtidspension för att jag inte orkar mer, säger Göran Jonsson.