Thord Persson håller lektion för blivande busschaufförer. Foto: Philip Naskret/SVT

Bussförarutbildning märker attitydförändring kring mobilanvändning i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals anmälningar kom i fjol in till landets länstrafikbolag om busschaufförer som använt telefonen i trafiken. På bussförarutbildningen i Örebro märker man en förändrad attityd kring mobiltelefoner.

– Man säger att man inte använder den, men när man kommer till verkligheten är det lätt att den åker fram, säger Thord Persson, trafiklärare.

Tullängsgymnasiet i Örebro bedriver vuxenutbildning för blivande busschaufförer. När SVT Nyheter Örebro besöker utbildningen har de en teoretisk genomgång hur en motor fungerar.

Ahmad Alhroub är en av eleverna som sitter och lyssnar.

–  Jag tycker inte om det och så är det ett lagbrott, säger han om busschaufförerna som använder mobiltelefonen bakom ratten.

Tar upp risker

Under utbildningen tas risker med mobilanvändning upp och enligt Thord Persson, trafiklärare, brukar diskussionerna bland eleverna vara tydlig.

– Alla vet att det är förbjudet och att man inte ska använda mobiltelefonen, både när det gäller att prata och surfa i den, säger han.

”Påverka med kunskap”

Men SVT Nyheter Örebros kartläggning visar att över 3000 ärenden förra året kommit in till länstrafikbolagen och regionerna runt om i landet där resenärer uppger att busschaufförer använt mobiltelefon i trafiken.

– Det är ett beteende man måste påverka med kunskap. Risken är inte att man blir tagen av polisen utan faran är för andra människors liv och hälsa. Det måste man förstå, säger Thord Persson.

Hade ni från utbildningen kunnat göra något mer runt den här frågan?

–  Man kan alltid göra mer. Grunden är att köra säkert och vi fokuserar på själva attityden. Det är viktigt att vara ett föredöme i både fartanpassning och uppträdande. Där är mobilen en av många olika riskfaktorer som kan påverka graden av en olycka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.