Joel Lundström, avdelningschef över frukt och grönt, berättar om initiativet med matavfallspåsarna. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Här handlas frukten i avfallspåsar – butikens försök att minska på plasten

Uppdaterad
Publicerad

En stor butik i Örebro genomför just nu ett testprojekt tillsammans med Örebro kommun. Med matavfallspåsar i frukt- och gröntavdelningen, hoppas man att påsar ska användas flera gånger, istället för att tas hem och slängas.

Nyligen startade ett projekt mellan Örebro kommun och en ICA maxi-butik i Örebro. 

I korthet går det ut på att kommunen levererar bruna avfallspåsar till butiken, som i sin tur placerar dessa vid frukt- och gröntavdelningen. 

– Tanken är att vi kanske kan få människor att skippa plastpåsen att bära hem frukt och grönt i, och istället använda matavfallspåsen. Då får den också en dubbel funktion, säger Hans Bengtsson, som är planerare på tekniska förvaltningen. 

Med samarbetet ser man fler vinster från kommunens håll, bland annat att man kan undvika att plastförpackningar hamnar i restavfallet.

– Plus att vi också kan stimulera till att faktiskt använda matavfallspåsen till just matrester. Det blir sen biogas av det och våra bussar går ju på biogas.

Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Butiken tog initiativet

Den var Joel Lundström, som är avdelningsansvarig för frukt och grönt, som tog kontakt med kommunen om samarbetet. Butiken hade noterat att liknande projekt testats i andra delar av Sverige.

– Det bästa alternativet i dag är just en avfallspåse eftersom vi i kommunen använder dem hemma. Det här är egentligen inte ett nytt fenomen, för förr i tiden hämtade man ofta avfallspåsar i butiken, men handlade inte frukt och grönt i dem. Så det är lite nytänk men vi använder de resurser som redan finns i kommunen. 

Men plastpåsen, som är gjord av sockerrör, finns kvar som ett alternativ. Eftersom det är ett test har man inte möjlighet att få upp kvantiteten på de bruna påsarna.

– Vi har valt att enbart köra dem tillsammans med den här avfallspåsen för att ha två olika alternativ som ändå är en relativt hållbar plast av förnyelsebar råvara. 

Kan spridas

Om testprojektet faller väl ut, kan man komma att utvidga det till fler butiker.

– Vi får se hur kunderna reagerar. Om de kommer använda påsarna två gånger, vilket vi hoppas. Vi kommer göra lite enkätundersökningar, sen får vi se vad som händer, säger Hans Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.