Foto: TT

”Byggandet hjälper inte hemlösa och utsatta”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadspolitiken fokuserar för ensidigt på att fler nybyggda lägenheter ska lösa problemen på bostadsmarknaden. Det menar de privata fastighetsägarnas branschorganisation som kommit med nio förslag för en ny social bostadspolitik.

– Bygg gärna nytt men titta på andra lösningar för dem med minst resurser. Nybyggda bostäder är för dyra, vi har en växande grupp människor som inte har råd, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna.

Hemlöshet växande problem

Martin Lindvall, Fastighetsägarna. Foto: Martin Glans

Bostadsbrist och hemlöshet finns numera i de flesta kommuner enligt Socialstyrelsen vars kartläggning förra året visade att minst 24 000 barn har en förälder som är hemlös.

Det handlar om akut hemlöshet, men även personer som hyr i andra hand av kommunen och personer som bor kortsiktigt hos vänner eller släktingar.

Bostadsbidrag och subventioner

För en tid sedan lanserade Fastighetsägarna nio förslag för en ny social bostadspolitik. De vill bland annat se vräkningsförebyggande åtgärder, höjda bostadsbidrag och bostadstillägg och i undantagsfall subventioner till hyresvärdar som hyr ut åt resurssvaga hushåll.

Gruppen hemlösa är spretig och består bland annat av personer i missbruk, ensamstående föräldrar och våldsutsatta kvinnor. Drygt hälften i Socialstyrelsens kartläggning är födda utomlands.

– För en del räcker det med att få stöd så de kan vara kvar på den ordinarie bostadsmarknaden. Andra behöver först komma in på en parallell bostadsmarknad där sociala kontrakt med kommunerna är ett exempel, säger Martin Lindvall.

Foto: TT

”Byggandet måste fortsätta”

Utvecklingen av en parallell bostadsmarknad vänder sig Hyresgästföreningen mot. De vill ha en generell bostadsmarknad som erbjuder boende för människor på alla inkomstnivåer.

Marie Linder, Hyresgästföreningen. Foto: Kristian Pohl

– Det viktigaste för att människor ska få en bostad är att vi bygger, framförallt hyresrätter till rimliga hyror, säger förbundsordförande Marie Linder.

Hon välkomnar Fastighetsägarnas engagemang i den sociala bostadspolitiken och håller med om att bostadsbidraget behöver ses över. Men istället för till exempel subventioner till hyresvärdar vill hon se satsningar på att människor kommer i sysselsättning och på det sättet får en starkare ställning på bostadsmarknaden.

Fastighetsägarnas förslag för en ny social bostadspolitik

– Bostadsbidrag och bostadstillägg bör höjas och göras tillgängligt för fler. Gör det också möjligt att få förhandsbesked om rätt till bostadsbidrag.

– Inför bostadspeng som kan användas för att täcka del av hyra eller månadskostnad för ägt boende.

– Öka användningen av sociala kontrakt, där både kommunägda och privata bostadsföretags kapacitet bör nyttjas bättre inom ramen för kommunens bostadssociala arbete.

– Inför en bostadssubvention till hyresvärdar som hyr ut åt resurssvaga hushåll

– Gör hyresgarantin statlig för att nå fler och utvidga garantin även till hushåll med försörjningsstöd som efter individuell prövning bedöms ha möjligheter att erhålla egen betalningsförmåga under garantins löptid.

– Ålägg kommuner att upprätta handlingsplaner för vräkningsförebyggande arbete. Skapa fungerande samverkansformer mellan kommunen och lokala hyresvärdar.

– Stärk incitamenten att hyra ut del av egen bostad genom höjt schablonavdrag vid andrahandsuthyrning och höjd inkomstgräns för bostadstillägg.

– Underlätta för hyresvärdar att sänka tillträdeskraven för nya hyresgäster genom att stärka andra inkomstgarantier och den boendestödjande verksamheten. Alla inkomstslag, inklusive försörjningsstöd och bostadsbidrag/tillägg, som kan räknas in i den sökandes inkomst bör inkluderas vid bedömningen av inkomstkravet.

– Inför ett skattegynnat bosparsystem och möjlighet till bolånefinansiering (startlån) med subventionerad ränta för ekonomiskt svaga grupper.

Källa: Fastighetsägarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Örebro

Mer i ämnet