• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marcus Axelsson är applikationsingenjör vid Amexci i Karlskoga. Men det var inte hans plan från början. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström/SVT

Bytte samhällsvetenskap mot 3D-teknik efter gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Axelsson läste samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet. För två år sedan erbjöds han arbete vid 3D-printingföretaget Amexci i Karlskoga och växlade därmed in på ett annat spår.

– Det är en extremt fascinerande teknik, säger han.

I dag arbetar han som applikationsingenjör. Arbetet innefattar en rad uppgifter på företaget som sysslar med additiv tillverkning eller 3D-printing.

– Man blir lite allt i allo, säger Marcus Axelsson.

Utbildning via företaget

Branschen är än så länge i sin linda, men allt fler tillämpningsområden dyker upp och förespråkare menar att tekniken kan vara en lösning för att minska utnyttjandet av jordens resurser. Marcus som fått skräddarsydd utbildning av företaget förevisar en 3D-scanner.

– Antingen används den för att verifiera mått på detaljer som vi skriver ut, eller så kan vi scanna in trasiga föremål för att rekonstruera dem eller så vill en kund tillverka någon detalj i få exemplar – då kan vi scanna in den här, berättar han.

Hör honom berätta mer om sina olika arbetsuppgifter och se hur en pryl scannas i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.