Sedan den 1 april behöver skolor inte längre söka tillstånd för att sätta upp bevakningskameror. Läs åsikter och tankar från SVTs nyheters chatt om kameraövervakning i skolan. Foto: Johan Nilsson/TT

Så var chatten om kameraövervakning i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 1 april behöver skolor inte längre söka tillstånd för att sätta upp bevakningskameror. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, menar dock att kamerabevakning inte ska ske slentrianmässigt utan att göra gedigna bedömningar först. Vad tycker du om kameraövervakning i skolan? Nedan kan du läsa SVT:s chatt från onsdagen.

Vad tycker du om kameraövervakning i skolan?

Pinnat inlägg

Från och med igår krävs ingen ansökan om tillstånd för kamerabevakning. I stället ska aktören själv ansvara för att göra en avvägning mellan bevakningsintresset och människors intresse av att inte bli kamerabevakade.

Vad tycker du om att sätta upp kameror i skolan? Och är de nya reglerna en förändring till det bättre, eller till det sämre? Dela med dig av din åsikt i chatten!

Nu stänger vi ner chatten och släpper inte fram fler inlägg. Stort tack för ert engagemang och att ni delade med er av era synpunkter.

Vill du fortsätta prata om ämnet? Då är du alltid välkommen att kontakta oss på orebro@svt.se

Jenny • Det behövs!

Louise • Om vi ska övervakas överallt, underminerar vi det trygghetsskapande och förebyggande arbete som samhället ska vila på.
Hur kommer det sig att vi har lättare att frigöra resurser när det gäller övervakning och kontroll före trygghet, relationsskapande och fler personer som ska arbeta med det. Det finns fortfarande ingen forskning som styrker att övervakning fungerar bättre än det förebyggande arbetet.
Däremot ser man att det lättare går att klara upp brott OM de skett inför kamera. Man vet också att brottsutövarna flyttar sin brottsliga verksamhet till andra platser, vilket inte kan likställas med en förebyggande åtgärd.
Vi har stora problem med våld och brott av olika slag, men att låta övervakning gå före förebyggande arbete är en farlig väg att gå. Hur ska man kunna sänka ribban, om den hela tiden höjs?

Jenny • Håller helt med Karin i föregående inlägg, vi behöver arbeta förebyggande.. att man är vuxna som finns nära våra barn/ elever och kan hinna bygga relationer, vägleda och stödja. Idag finns inte resurser för det.. kameror kan vara en väg för att skapa trygghet, men det förebyggande arbetet är så mycket viktigare.. och kanske kan det göra att våra barn/ elever nu och i framtiden frångår en brottslig bana.. börja i rätt ände!

Karin • Helt fel att fokusera på skalskydd osv. Vad hände med att främja trygghet och förebygga hot och våld? Bemötande. Hög personaltäthet. Mindre grupper, alla "ute på golvet" skriker efter detta men ingen däruppe hörsammar behovet!
Arbeta med att bygga relationer med eleverna och i elevgrupper.
Fint med låsta dörrar etc om det behövs, men inte på bekostnad av mindre budget där det verkligen behövs både för kunskapsresultat och för att förebygga psykisk ohälsa

S.Mahmoud • Det är bara bra att ha den överallt!

Benny • Tyvärr lever vi i den verkligheten att det behöver övervakas och då är kamerorna en just nu den lämpligaste tekniken tänker jag. Sedan är det sjävklart att inspelningar som inte är relevanta i brottssammanhang raderas i rimlig tid.

W • Borde varit lagligt för flera år sen. Bara kolla på samhället och hur illa det går.

Anna Rossignol • Jättebra för säkerheten om man inte har något att dölja men kan kanske komma i orätta händer.

G • Mycket bra, förebyggande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.