Foto: Johannes Weckström /SVT

Dags för årets räkning av vinterfåglar

Uppdaterad
Publicerad

För natur- och i synnerhet fågelintresserade är detta en spännande helg. Gästerna vid fågelborden räknas av frivilliga personer runt om i landet och intresset växer. Sedan 2006 har antalet rapportplatser fördubblats.

– Nu är vi uppe i över 20 000 ställen som det rapporteras ifrån, berättar Anastasia Oliver från Nerikes ornitologiska förening.

Det råder full aktivitet vid fågelmatningen vid Osets naturreservat i Örebro. Trots att snö, kyla och is lyser med sin frånvaro.

På blott några sekunder efter ankomst har Anastasia Oliver från Nerikes ornitologiska förening bildat sig en uppfattning om vilka småfåglar som finns i närheten. Bortom fågelbordets självklarheter, som talgoxe och blåmes väntar andra bevingade varelser i buskaget.

– Där hörs grönsiskor. Men de hänger mest här i alträden och är ute efter alkottar. Och där är en domherre, titta! De är tre stycken. En hona och två hanar. Gulsparvar finns också några stycken, de är Nerikes landskapsfågel, berättar hon.

Gick med i förening som 7-åring

Under tre dagar första helgen i februari är det många människor i landet som håller koll på vilka som gästar svenska fågelbord. Det är BirdLife Sverige som tar emot rapporterna och sammanställer resultaten. Anastasia har flera gånger själv deltagit och hennes intresse för fåglar började tidigt.

– Det var direkt när jag började förstå att det finns fåglar. Jag gick med i Nerikes ornitologiska förening när jag var sju år gammal.

Anastasia Oliver, Nerikes ornitologiska förening Foto: Johannes Weckström /SVT

Varför då?

– Jag ville lära mig mer. I och med att i det familjen fanns ett naturintresse, men inte direkt för fåglar. Mamma kunde inte svara på alla mina frågor, så jag ville ha kunniga guider och människor som kunde lära mig mer om fåglar, berättar hon.

Nattaktiv favorit

Nu har hon hunnit bli 25 år och har hittat sin alldeles speciella fascination inom ornitologin. Fågelarten ifråga lär troligtvis inte dyka upp i någon av rapporterna från årets räkning av vinterfåglar.

– Det är ugglor. Det är någonting med nattfåglar och det här mystiska lätet och att man inte ser dem på samma sätt som en talgoxe, berättar Anastasia Oliver.

Topp 5 – räknade vinterfåglar i Örebro län 2019

1 Talgoxe Parus major 5617

2 Pilfink Passer montanus 5128

3Gråsiska Acanthis flammea 4783

4 Blåmes Cyanistes caeruleus 4126

5Domherre Pyrrhula pyrrhula 3227

Antal matningar 695

Antal rapportörer 679

Antal individer 41413

Källa: BirdLife Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.